Web Analytics
Bećirović i Komšić predložili zakon o državnoj imovini, Cvijanović tvrdi da nema ustavnog osnova - BetaRS

Bećirović i Komšić predložili zakon o državnoj imovini, Cvijanović tvrdi da nema ustavnog osnova

Region | 03.10.2023 | access_time 20:45
Bećirović i Komšić predložili zakon o državnoj imovini, Cvijanović tvrdi da nema ustavnog osnova
prt.scr youtube
Članovi Predsedništva BiH Denis Bećirović (SDP) i Željko Komšić (DF) uputili su danas u proceduru usvajanja nacrt zakona o državnoj imovini.

U izjavi koju je poslao medijima, Bećirović je naglasio da je tekstom zakona predviđeno da državna imovina bude u vlasništvu BiH, a da niži nivoi vlasti mogu dobiti imovinu, koja im je potrebna za funkcionisanje, na korištenje.

Osim toga, napomenuo je da prema međunarodnim normama, sva državna imovina BiH, kao i imovina nasleđena u procesu sukcesije bivše SFRJ, treba da bude u vlasništvu države.

"BiH kao država članica UN-a treba da ima sve pregorative suverenosti, uključujući i vlasništvo nad državnom imovinom", naveo je Bećirović.

On je istakao da je to jedan od najsloženijih i najvažnijih zakona u postdejtonskoj BiH, na kome se radilo više od šest meseci sa velikim brojem stručnjaka.

"Pre upućivanja ovog zakona razgovarao sam sa predsednicima stranaka bh. orjentacije, koji su takođe podržali tekst ovog zakona", kazao je Bećirović, dodavši da će se strogo voditi računa da se naša politika odvija u okvirima Ustava BiH, zakona i Poslovnika o radu državnih organa vlasti.

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je predlog zakona o državnoj imovini koji su uputili Bećirović i Komšić jeftin populizam bez ustavnog osnova i bilo kakvog smisla.

Cvijanovićeva je istakla da je svima u BiH jasno, uključujući i predlagače, da je ova inicijativa osuđena na propast.

"Baš kao i svaka druga koja se zasniva na preglasavanju u okviru Predsedništva BiH. Njen jedini domet može biti još veći nered i dalje komplikovanje ionako složene političke situacije u BiH", ocenila je ona.

Cvijanović je ponovima stav vlasti iz RS da imovina pripada entitetima i da nijedno slovo, a kamoli član Ustava i Dejtonskog sporazuma, ne predviđa suprotno - da ona pripada BiH.

Teme