Web Analytics
Kineski istraživači mapirali močvare istočne Azije - BetaRS

Kineski istraživači mapirali močvare istočne Azije

Životna sredina | 04.10.2023 | access_time 11:25
Kineski istraživači mapirali močvare istočne Azije
Foto: Xinhua/Chen Bin

Kineski istraživači su nedavno izradili kartu močvara istočne Azije visoke rezolucije, bacajući novo svetlo na očuvanje močvara i održivi razvoj.

Studija je objavljena u časopisu Remote Sensing of Environment, prenosi Sinhua.

U toj studiji, istraživači su razvili novu dvostepenu klasifikaciju za mapiranje močvara na kontinentalnoj skali i generisali prvu i najsavremeniju kartu močvara istočne Azije rezolucije 10 metara.

Mapa, sa tri široke kategorije i 12 potkategorija u istočnoj Aziji, postigla je preko 88 odsto ukupne tačnosti, navodi se u studiji.

Prema karti, ukupna močvarna površina u ovom regionu 2021. godine iznosila je preko 481.800 kvadratnih kilometara, uglavnom raspoređenih u severoistočnoj Kini i na visoravni Ćinghaj-Tibet. Kina ima više od 88 odsto ukupnih močvarnih resursa u istočnoj Aziji, a sledi je Mongolija.

Mapa će imati veliku primenu i koristiće očuvanju močvara i upravljanju politikom, rekao je Vang Ming, prvi autor rada i istraživač na Severoistočnom institutu za geografiju i agroekologiju pri Kineskoj akademiji nauka.

"To će biti kritična podrška za procenu primene međunarodnih konvencija u vezi sa močvarama na nacionalnom i kontinentalnom nivou u istočnoj Aziji", dodao je Vang.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina