Web Analytics
Kina poziva na globalnu saradnju u misiji lunarne sonde Čang'e-8 - BetaRS

Kina poziva na globalnu saradnju u misiji lunarne sonde Čang'e-8

Tehnologija | 04.10.2023 | access_time 11:30
Kina poziva na globalnu saradnju u misiji lunarne sonde Čang'e-8
Foto: BACC/Handout via Xinhua

Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA) nudi mogućnosti za međunarodnu saradnju na nosivim teretima koji će biti uključeni u kinesku misiju istraživanja Meseca Čang'e-8, čije je lansiranje planirano oko 2028. godine.

Misija Čang'e-8 otvorena je za sve zemlje i međunarodne organizacije za saradnju na nivou misije, sistema ili pojedinačnih mašina kako bi se podstakla veća originalna otkrića, navodi se u saopštenju CNSA, prenosi Sinhua.

CNSA je takođe objavila poziv za podnošenje ponuda na Međunarodnom astronautičkom kongresu koji je u toku u Bakuu, u Azerbejdžanu.

Misija Čang'e-8, ključni zadatak u četvrtoj fazi kineske lunarne sonde, sprovešće više lunarnih geoloških detekcija i istraživanja, posmatranja Zemlje zasnovana na Mesecu, analize lunarnog uzorkovanja na licu mesta i korišćenja resursa, kao i mali, zatvoreni kopneni eksperiment ekosistema na površini Meseca, navodi CNSA.

Prednost će biti data ponudama za međunarodnu saradnju na nivou misije koje uključuju kolaborativnu sondu i interakciju između dve svemirske letelice.

Takođe, preferira se zajednički razvoj lunarnih robota sposobnih za osnovne operacije na površini Meseca i drugih komplementarnih naučnih tereta i visoko inovativnih naučnih projekata.

Lender sonde Čang'e-8 će obezbediti nosivost od 200 kg, ali svaki samostalni modul za saradnju na nivou sistema i jedne mašine mora biti lakši od 100 kg.

Rok za podnošenje Čang'e-8 predloga za međunarodnu saradnju je 31. decembar 2023. Preliminarne i finalne selekcije biće završene do aprila, odnosno septembra sledeće godine, kako je planirano.

Čang'e-8 će činiti, zajedno sa Čang'e-7, osnovni model lunarne istraživačke stanice. Očekuje se da će sonda Čang'e-7 biti poslata u svemir oko 2026. godine kako bi sprovela istraživanje resursa južnog pola Meseca.

Kina će, u međuvremenu, poslati Čang'e-6 na Mesec oko 2024. godine da prikupi uzorke sa njegove daleke strane kako je planirano, noseći teret iz Francuske, Italije, Pakistana i Evropske svemirske agencije, koji uključuje detektor negativnih jona i detektor gasa radon.

Čang'e-5, lansiran 2020. godine, bila je najnovija misija Kine na Mesec. Njena sonda je izvukla ukupno 1.731 gram lunarnog tla sa bliske strane.

Tokom svog sadašnjeg kongresa u Bakuu, Međunarodna akademija za astronautiku dodelila je priznanje  za timsko dostignuće za 2023. timu Čang'e-5. Glavni projektant tima Hu Hao je tamo najavio da će uzorci lunarnog tla takođe uskoro biti otvoreni za međunarodnu primenu u istragama.

Teme