Web Analytics
Troje naučnika dobitnici Nobelove nagrade za hemiju za 2023. za rad na kvantnim tačkama - BetaRS

Troje naučnika dobitnici Nobelove nagrade za hemiju za 2023. za rad na kvantnim tačkama

Društvo | 04.10.2023 | access_time 12:55
Troje naučnika dobitnici Nobelove nagrade za hemiju za 2023. za rad na kvantnim tačkama
Foto: Claudio Bresciani/TT News Agency via AP
Troje naučnika koji istražuju u SAD-u dobitnicu su ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju za "otkriče i sintezu kvantnih tačaka", saopštila je danas Švedska kraljevska akademija za nauku.

Mundži Bavendi (Moungi Bawendi) sa Masačusets Institjute of Teknolodži (MIT), Luis Brus (Louis) sa Univerziteta Kolumbija i Aleksej Ekimov (Alexei) iz kompanije Nanocrystals Technology dobili su nagradu za rad na sitnim česticama prečnika od samo nekoliko atoma čiji elektroni imaju ograničeno kretanje.

To utiče na apsorbciju i ispuštanje vidljivog svetlo, što omogućava jako jarke boje, a koriste se u elektronici, kao LED osvetljenju.

"Ove sićušne čestice imaju jedinstvene karakteristike i sada šire svoje svetlo od televizijskih ekrana do LED lampi. One su katalizatori hemijskih reakcija i njihovo jasno svetlo može da osvetli tkivo sa tumorom za hirurga", saopštila ja švedska akademija.

U neuobičajenom događaju imena troje dobitnika ovogodišnje nagrade procurila su u švedskim medijima nekoliko sati pre nego što je nagrada zvanično objavljena. Akademija nije dala komentar o tome.

Curenje imena dobitnika Nobelove nagrade je retka jer Akademije zadužene za biranje dobitnika paze da im rasprave ostanu tajne. Spisak nominovanih takođe se drži u tajnosti 50 godina.

Nobelova nagrada za hemiju prati objave dobitnika za medicinu i fiziku koje su objavljene u ponedeljak i utorak. Sutra i u petak će biti objavljene nagrade za književnosti i za mir, a u ponedeljak za ekonomiju.

Prošle godine Nobelovu nagradu za hemiju dobilo je troje naučnika Amerikanci Karolin Bertozi (Carolyn Bertozzi) i Beri Šarples (Barry Sharpless), i danski naučnik Morten Meldal za razvoj "klik hemije i bioortogonalne hemije" koja može da se koristi za istraživanje ćelija, DNK i dizajner lekova koji mogu preciznije da ciljaju bolesti kao što je rak.

Teme