Web Analytics
EU se dogovorila o ključnom tekstu reforme politike prema migrantima - BetaRS

EU se dogovorila o ključnom tekstu reforme politike prema migrantima

Migranti | Izvor: Beta-AFP | 04.10.2023 | access_time 14:50
EU se dogovorila o ključnom tekstu reforme politike prema migrantima
Ambasadori zemalja EU su se danas u Briselu, prevazilazeći uzdržanost Italije, složili o ključnom tekstu reforme politike prema migrantima, saopštila je Španija koja u ovom polugodištu predsedava Unijom.

Tekst o kojem se raspravlja treba da donese zajednički odgovor u slučaju masovnog priliva migranata u neku zemlju EU, kao što je bilo u vreme izbegličke krize 2015-2016. godine.

Između ostalog dozvolilo bi se produženje vremena pritvora migranata na spoljnim granicama EU.

O tekstu treba dalje da se raspravlja sa Evropskim parlamentom. 

Tekst, poslednji deo "Pakta za azil i migracije" EU o kojem je trebalo da se slože zemlje članice, nailazio je mesecima na protivljenje Nemačke iz humanitarnih razloga. Kompromis je postignut na sastanku ministara unutrašnjih poslova krajem septembra što je Berlin prihvatio, ali je onda Italija izrazila neslaganje.

Zamerke Italije odnosile su se na nevladine organizacije koje pomažu migrantima. Rim zamera Berlinu da finansira više NVO koje spasavaju migrante u Sredozemlju, a neki njihovi brodovi plove pod nemačkom zastavom.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je prošle nedelje tražila da te NVO iskrcaju migrante u zemljama gde su registrovani njihovi brodovi.

Kompromis usvojen danas o tome je konačno dobio podršku i Italije i Nemačke.

Evropska komisija i Španija, sada predsedavajuća Unije, izrazili su uverenje u uspeh sporazuma uoči nezvaničnog sastanka Evropskog saveta -  samita EU, u petak u Granadi. Goruće pitanje migracija će biti u središtu razgovora šefova država ili vlada.

U slučaju "masovnog" i "izuzetnog" priliva migranta dogovoreni tekst predviđa uspostavljanje režima koji je za tražioce azila manje zaštitnički od uobičajenih procedura.

Produžava se moguće trajanje pritvora migranata na spoljnim granicama EU do 40 nedelja, i dozvoljavaju se brže i pojednostavljene procedure ratmatranja zahteva za azil za veći broj migranta. To će se odnositi na sve zemlje čija je stopa pozitivnih odgovora na zahteve manja od 75 odsto, tako da bi migranti mogli lakše da se vraćaju u svoje porekla.

Takođe se predviđa brže pokretanje mehanizma solidarnosti u vidu relokalizacije tražilaca azila ili finansijske pomoći sa nekom zemljom članicom kada je suočena sa velikim prilivom migranata.

Danas postignut dogovor predstavlja veliki korak napred, rekao je ministar unutrašnjih poslova Španije Frenando Grande-Marlaska Gomes i procenio da će sada biti lakše postići sporazum sa Evropskim parlamentom o celom Paktu za azil i migracije.

Cilj je da Evropska komsija Pakt, predstavljen u septembru 2020. godine, usvoji pre evropskih izbora u junu 2024.

Teme