Web Analytics
Hovenijer: Pitanje odgovornosti za napad se ne završava izjavom Radoičića - BetaRS

Hovenijer: Pitanje odgovornosti za napad se ne završava izjavom Radoičića

Kosovo | 04.10.2023 | access_time 16:25
Hovenijer: Pitanje odgovornosti za napad se ne završava izjavom Radoičića
AP Photo/Darko Vojinovic

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier) izjavio je da se pitanje odgovornosti za napad na kosovsku policiju u Banjskoj ne završava izjavom bivšeg potpredsednika Srpske liste Millana Radoičića da je organizovao taj napad 24. septembra.

"Rekao bih da je prava stvar za naše sigurnosne službe i druge partnere da pokušaju da razumeju šta se dogodilo. Sjedinjene Države su bile jasne: oni koji su odgovorni za napad moraju odgovarati. To ostaje naš stav. Nastavićemo da pokušavamo da shvatimo šta se dogodilo, ko je odgovoran i zašto", rekao je ambasador, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Upitan da li SAD imaju saznanja o tome šta je bio plan naoružane grupe u Banjskoj i da li je službeni Beograd na bilo koji način umešan u napad na kosovsku policiju, Hovenijer je rekao da se SAD još informišu o tom slučaju.

"Za ovo je potrebno vreme. Radi se o komplikovanoj situaciji i trebaće vremena da razumemo sve pojedinosti", rekao je Hovenijer.

Hovenijer je ponovio da SAD veruju da napad nije bio spontan i da ga je "koordinirala" grupa koja je koristila "sofisticirano" vojno oružje, od čega je veći deo srpskog porekla, s ciljem destabilizacije severa Kosova.

Američki ambasador na Kosovu rekao je i da su SAD spremne da posavetuju Kosovo u izradi Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, ali je napomenuo da je na kraju ovo pitanje u rukama Evropske unije, kao posrednika u dijalogu Kosova i Srbije.

U razgovoru s novinarima u Ambasadi u Prištini on je rekao da će SAD pozdraviti svaki predlog Kosova o ovoj temi, koji bude "verodostojan i razuman".

"Na kraju, ovo će pitanje pripasti dijalogu u kojem posreduje EU. Međutim, ako Kosovo želi da se konsultuje sa nama ili drugima, kako da nešto unapredimo na bolji način, spremni smo da ga posavetujemo", istakao je ambasador.

Ovo je prva reakcija ambasadora Hovenijera o tom pitanju posle izjave kosovske predsednice Vjose Osmani pre nekoliko dana da Kosovo treba da zajedno sa SAD pripremi nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

Teme