Web Analytics
Počeo Digitalni samit u Sarajevu: Budućnost Zapadnog Balkana u povezivanju - BetaRS

Počeo Digitalni samit u Sarajevu: Budućnost Zapadnog Balkana u povezivanju

Region | 04.10.2023 | access_time 18:15
Počeo Digitalni samit u Sarajevu: Budućnost Zapadnog Balkana u povezivanju
BETAPHOTO/RCC/Jasmin Sakovic

Zajednička budućnost zemalja Zapadnog Balkana je u povezivanju, a digitalne tehnologije ključna su sredstva u ostvarivanju tog cilja, istakli su učesnici regionalnog Šestog digitalnog samita koji je otvoren danas u Sarajevu.

Majlinda Bregu, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) koji je suorganizator skupa, naglasila je kao konkretnu korist to što su cene rominga između zemalja regiona i Evropske unije od 1. oktobra snižene za u proseku 99 odsto.

''Cena prenosa jednog gigabajta podataka u romingu bila je oko 8.000 eura, a nakon smanjenja će biti maksimalno oko 14 eura. To će značiti manje račune za stanovnike regiona koji putuju u EU, ali i građanima EU koji putuju u regiju'', dodala je Bregu, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto kazala je da Bosna i Hercegovina i zemlje Zapadnog Balkana imaju ogroman potencijal. "Da bismo ga ostvarili, moramo raditi zajedno, deliti ideje, iskustva i najbolje prakse", dodala je.

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Edin Forto koji je i domaćin samita rekao jeda je ovaj samit jedan od retkih na kojem se ne priča o prošlosti već isključivo o budućnosti.

Forto je kazao da u BiH oko 200 škola uopšte nema internet, a 600 škola ima od kojih polovina nema brzu konekciju. Pozvao je državne i privatne telekome i ulagače da rade na digitalizaciji škola.

''Druga moja želja je da, po uzoru na Evropsku energetsku zajednicu, imamo evropsku digitalnu zajednicu koja će raditi sa zemljama Zapadnog Balkana na dostizanju tih standarda'', kazao je Forto.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji (Varhelyi) kazao je u videoporuci da je kibernetička sigurnost visoko na agendi Evropske komisije i dodao da će Brisel pomoći zemljama Zapadnog Balkana da dostignu evropske standarde.

Predstavnica Razvojne agencije Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Steliana Nedera naglasila je da UNDP podržava oko 140 razvojnih projekata širom BiH koji se tiču razvoja informatičke infrastrukture.

Roberto Viola, generalni direktor u Direkciji EU za komunikacije i tehnologiju, kazao je u videoobraćanju da zemlje Zapadnog Balkana treba snažnije da se uključe u Digitalni evropski program koji raspolaže s milijardama evra za razvoj.

Viola je, pored ostalog, rekao da se kroz ovaj i druge programe omogućuje zemljama Zapadnog Balkana pristup tehnologijama poput superkompjutera.

Dorin Bogdan-Martin, generalna sekretarka Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU) je kazala da ITU radi na razvoju digitalne javne infrastrukture kako u vladinim institucijama tako i u obrazovnim, u saradnji s UNDP-om.

Digitalni samit Zapadnog Balkana je deo Berlinskog procesa i inicijativa Saveta a za regionalnu saradnju (RCC).

Za ovogodišnji, šesti digitalni samit Zapadnog Balkana u Sarajevu prijavljeno je više od 400 učesnika. Prošlogodišnji samit održan je u Podgorici.

Teme