Web Analytics
Zeleno-levi front osudio 'režimsko nasilje' nad aktivistima na planini Kablar - BetaRS

Zeleno-levi front osudio 'režimsko nasilje' nad aktivistima na planini Kablar

Društvo | 05.10.2023 | access_time 13:30
Zeleno-levi front osudio 'režimsko nasilje' nad aktivistima na planini Kablar
Foto: YTPrintScreen

Stranka Zeleno-levi front i Inicijativa za Požegu osudili su danas "režimsko nasilje" nad aktivistima koji su protestovali protiv izgradnje staklenog vidikovca na planini Kablar kod Čačka, za koji smatraju da je "nepotreban i preskup".

Ta stranka je u saopštenju podsetila da je policija u sredu sprečila desetine građanskih i ekoloških aktivista da prisustvuju ceremoniji predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i čačankskog rukovodstva povodom početka izgradnje vidikovca, a da je potom uhapsila trojicu aktivista iz Čačka i Požege "jer su nosili transparent kojim su iskazali nezadovoljstvo povodom najavljenog projekta".

Predstavnik Inicijative za Požegu Bogdan Radovanović osudio je nasilje nad građanima Čačka, koji su se, prema njegovim rečima, "usprotivili još jednom koruptivnom projektu, koji ugrožava naše prirodne lepote i resurse".

"Još pre osam meseci su aktivisti iz udruženja 'Sačuvajmo Kablar' ukazali javnosti da bi izgradnja vidikovca i potrošnja dva miliona evra na izgradnju bila preskupa, kao i da bi se nepotrebno ugrozili postojeći prirodni vidikovci na Kablaru", izjavio je Radovanović.

Nakon hapšenja aktivista, pedesetak građana je blokiralo ulicu ispred zgrade policijske uprave u Čačku, zahtevajući da oni budu oslobođeni, nakon čega su pušteni na slobodu u večernjim satima.

Udruženje Sačuvajmo Kablar je pre osam meseci saopštilo da bi izgradnja tog vidikovca, po ceni od oko dva miliona evra, bilo "nepotrebno trošenje velikog novca" i da bi takav objekat ometao vizuelni pogled sa postojećih prirodnih vidikovaca na Kablaru.

U idejnom rešenju, kako se dodaje u saopštenju, za izgradnju vidikovca navedeno je da će "radovi na pripremi terena biti veoma teški, skupi, rizični i dugotrajni".

"Preko 5.000 građana Čačka usprotivilo se i potpisalo peticiju protiv izgradnje staklenog vidikovca, međutim, praksa vladajuće stranke da izvlači novac iz javnog budžeta i prebacuje u privatne džepove njihovih takozvanih investitora i izvođača radova se nastavlja, dok račun za takve projekte plaćaju građani", piše u saopštenju.

Teme