Web Analytics
Izraelska vojska pokrenula operaciju Gvozdeni mačevi posle iznenadnog napada Hamasa - BetaRS

Izraelska vojska pokrenula operaciju Gvozdeni mačevi posle iznenadnog napada Hamasa

Svet | Izvor: Beta | 07.10.2023 | access_time 10:25
Izraelska vojska pokrenula operaciju Gvozdeni mačevi posle iznenadnog napada Hamasa
Izraelska vojska je danas pokrenula operaciju "Gvozdeni mačevi" u odgovoru na iznenadni napad Hamasa na Izrael.

Desetine borbenih aviona izvodi napade na ciljeve te ekstremističke islamske organizacije.

Vojni portparol Daniel Hagari izjavio je da je više od 2.200 raketa ispaljeno na Izrael od 6.30 sati i da su se "teroristi" ubacili sa kopna, mora i vazduha u Izrael, te da su na sedam mesta izbili sukobi s izraelskim vojnicima.

U jednom od tih sukoba ubijen je predsedavajući Regionalnog saveta Hanegev, Ofir Libenštajn, saopštile su lokalne vlasti.

"On je ubijen dok je išao da brani naselje tokom terorističkog napada", navedeno je u saopštenju.

Stanovnik jednog kibuca kraj pojasa Gaze je izjavio za TV Kanal 12 da su stanovici zabarikadirani u svojim domovima i pozvao vojnike u pomoć, da ima ranjenih i da kuće gore.

Očekuje se da će vojska mobilisati desetine hiljada vojnika u odgovoru na napad Hamasa.

Vojska još nije odgovorila na izveštaje da su neki vojnici oteti pošto su u pojasu Gaze objavljeni snimci, kako se čini, beživotnog tela jednog vojnika i drugog kojeg ekstremisti na motoru vuku po putu.

Vođa vojnog krila Hamsa, Muhamed Deif, zapretio je da će se "zapaliti zemlja pod nogama okupatora", tvrdeći da je ispaljeno više od 5.000 raketa na Izrael od jutros.

Nasilje je pojačano u delikatno vreme za ultradesnu vladu Izraela u vreme masovnih protesta protiv spornog plana reforme pravosuđa, koji su se proširili na vojsku.

Za večeras najavljeni protesti su otkazani, a grupa rezervista koji su takođe protestovali, apelovala je na sve koji su potrebni da se odazovu na dužnost "bez oklevanja".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika