Web Analytics
Radnja u Gazi prodaje parfeme u metalnim bočicama u obliku raketa ispaljenih na Izrael - BetaRS

Radnja u Gazi prodaje parfeme u metalnim bočicama u obliku raketa ispaljenih na Izrael

Svet | Izvor: Beta-AP | 07.10.2023 | access_time 15:05
Radnja u Gazi prodaje parfeme u metalnim bočicama u obliku raketa ispaljenih na Izrael
U Gazi prodavac parfema je našao neobičan način da pokaže svoj prkos izraelskoj blokadi te priobalne teritorije: metalne bočice u obliku rakete nižu se na policama njegove prodavnice parfema "Hidžaz" na pijaci Al-Saha u Gradu Gazi.

Po ulasku u prodavnicu, oblaci mirisa na ulici ustupaju mesto bogatim, cvetnim mirisima iz minijaturnih gvozdenih raketa, od kojih je svaka označena nazivom projektila koji predstavlja. Parfemi u malim modelima raketa koštaju po 13 dolara. U bočicama su lokalno napravljene mešavine uvezenih parfeme jer Gaza nema nijedan domaći brend.

Kupci koji traže novi miris mogu da izaberu "KN-103" ili prolećni "Burak-100" - zavisi od pakovanja - vrste rakete ekstremista.

Za mnoge kupce kupovina tih parfema je simbol podrške palestinskim naporima da se suprotstave izraelskoj blokadi Gaze i okupaciji Zapadne obale.

Izrael kaže da blokada treba da spreči ekstremiste da se naoružaju, ali Palestinci osuđuju ograničenja svog kretanja koje je ugušilo lokalnu ekonomiju i predstavlja kolektivnu kaznu.

Trgovac Hamza Abu Saraja, vlasnik te popularne parfimerije u opkoljenom Pojasu Gaze, rekao je da je prvi došao na ideju da dizajnira bočice parfema u obliku raketa još tokom rata između Izraela i Gaze 2021. - četvrtog otkako je militantna grupa Hamas preuzela kontrolu u toj oblasti u 2007.

Taj rat je uz razmenu avionskih i raketnih napada između Izraela i palestinskih militantnih grupa u Gazi, ostavio preko 250 mrtvih Palestinaca. U Izraelu je poginulo trinaest ljudi. Militantne grupe u Gazi, uključujući Hamas i Islamski džihad, ispalile su tada stotine raketa na Izrael.

Izrael i EU smatraju terorističkim grupama i Hamas i Islamski džihad — organizacije koje podržava Iran i koje se protive postojanju Izraela. Grupe za ljudska prava optužile su i Izrael i ekstremiste da su počinili ratne zločine tokom borbi.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Automoto

Zelena Srbija

Hronika

Scena