Web Analytics
Protest 'Srbija protiv nasilja' ispred predsedništva: Ovde je glavni vinovnik svih podela - BetaRS

Protest 'Srbija protiv nasilja' ispred predsedništva: Ovde je glavni vinovnik svih podela

Politika | 07.10.2023 | access_time 19:00
Protest 'Srbija protiv nasilja' ispred predsedništva: Ovde je glavni vinovnik svih podela
prt.scr N1

 Učesnici protesta "Srbija protiv nasilja" zaustavili su se u protestnoj šetnji ispred zgrade Predsedništva, gde je moderator protesta Smiljan Banjac poručio predsedniku države Aleksandru Vučiću da će u protestima "biti uporni" i da "nema povlačenja i predaje".
"Mi znamo ko smo - mi smo svetlo a oni su tama", rekao je Banjac i pozvao okupljene da upale svetla na mobilnim telefonima i podignu ih.

Banjac je rekao da su došli do mesta gde je "glavni vinovnik svih podela u novijoj srpskoj istoriji".

"On želi da Potemkinovim selima uđe u udžbenike, a završiće na periferiji", rekao je Banjac.

 

Kako je naveo, Vučić je u intervjuu za američku televiziju CNN mucao, a u ovdašnje televizijske studije ne sme da uđe bez nameštenih pitanja.

Banjac je pozvao građane da se sledeće subote na istom mestu pred skupštinom Srbije okupe na protestu, koji je večeras okončan protestnom šetnjom medijskom trasom do zgrade Predsedništva.

 


Protest Srbija protiv nasilja: HRT snimio dokumentarni film o tragediji u 'Ribnikaru', a RTS nije

Učesnici protesta "Srbija protiv nasilja" stigli su u protestnoj šetnji do zgrade Radio televizije Srbije (RTS) jer, kako je rekao moderator protesta Smiljan Banjac, ovde su zato što ih građani plaćaju da profesionalno izveštavaju, umesto što su potčinjeni vlastima.
Banjac je u obraćanju prisutnima na protestu rekao i da je rukovodstvo RTS-a pokušalo da ih spreči da mu se obrate postavljanjem mamografa ispred samog ulaza u zgradu.

Prema njegovim rečima, hrvatska televizija (HRT) sminila je dokumentarni film o tragediji i masovnom ubistvu u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", dok RTS to nije učinio, što je ocenio da su tako doživeli da im komšije "drže lekciju" iz profesionalizma.

On je rekao i da rukovodstvo RTS-a nikakvi pamfleti ni saopštenja koje izdaju neće abolirati odgovornosti za "nečinjenje i kukavičlik".

Neposredno pre dolaska ispred zgradu RTS-a okupljeni su, misleći na vlast, skandirali "Ostavke pa robija".

Kako javlja reporter agencije Beta, nakon zaustavljanja kod zgrade RTS-a, okupljeni su se u protestnoj šetnji uputili prema zgradi Predsedništva Srbije.

RTS je u centralnom dnevniku kratko izvestio o protestu, bez prenošenja govornika i sa uključenjem ispred te medijske kuće, nakon što su se učesnici protestne šetnje uputili ka Predsedništvu.

 

 

 

Na protestu protiv nasilja najavljen novi protest, zbog hapšenja ekoloških aktivista na Kablaru

 Sa večerašnjeg protesta "Srbija protiv nasilja" građani su pozvani da u utorak, 10. oktobra dođu pred zgradu vlade Srbije na protest zbog nedavnog privođenja ekoloških aktivista koji su se protivili početku gradnje vidikovca na Kablaru.

"Bićemo ispred zgrade vlade osam sati, koliko su mene i dvoje aktivista držali u priitvoru jer smo protestovali zato što (premijerka) Ana Brnabić želi da ukrade još novaca i poseče šumu", rekao je ekološki aktivista Miloš Kuvekalović.

On je naveo da protest organizuje Savez ekoloških organizacija Srbije, i najavio da će ekološki aktivisti doći na taj protest iz brojnih gradova.

Poslanik Narodnog pokreta Srbije Borislav Novaković je u obraćanju prisutnima rekao da Novim Sadom, čiji je gradonačelnik nekada bio, sada "upravlja Andrej Vučić i kriminalna organizacija kojom orkestrira Zvonko Veselinović".

On je rekao i da "u Srbiji postoji potpuna dominacija kriminala nad svime u društvu".

Ocenio je i da 50 odsto građana živi na ivici egzistencije, što je prema njegovim rečima, još jedan razlog zašto ova vlast mora da ode.

"Moramo biti čvrsti i istrajni do konačne pobede", rekao je Novaković.

Lider Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je da opozicija traži "da se ponište privatizacije poljoprivrednog zemljišta, i da javni izvršitelji ne naplaćuju za 3.000 dinara duga 20.000 ili 30.000 dinara svog troška.

"Želimo da kockarnice ne budu pored škola, da se penzionerima vrate otete penzije. Penzioneri neće zavisiti od volje jednog čiveka, već od minulog rada. Režim je kriv zbog otimanja od siromašnih i davanja bogatima. Da li puno tražimo ako tražimo zabranu kopanja litijuma? Tražimo da se poljoprivrednicima obezbede solidne subvencije", kazao je on.

Veselinović je rekao da će opozicija, kada bude bila na vlasti, doneti zakon o ispitivanju porekla imovine, a da će rudnu rentu koja je sada tri posto povećati na 50 procenata koncesione naknade, "kao što je svuda u svetu".

"I imaće dovoljno i rudarske kompanije i država. Srbija je prošle godine od rudne rente dobila 90 miliona evra, to (ministar finansija) Siniša mali potroši za jedan dan. Srbija bi, da je normalna država, od rudne rente mogla da dobije milijardu i petsto miliona dolara", rekao je Novaković.

Nakon obraćanja, predstavnici opozicije koja tehnički organizuje proteste su izašli na binu i pozdravili građane.

Kako javlja reporter agencije Beta, protestna šetnja je nakon toga krenula medijskom trasom, sa velikim transparentom "Srbija protiv nasilja" na čelu kolone, kao i kartonskim figurama čelnika vlasti u robijaškim odelima.

"Ali u prethnodom periodu, zbog određenih osećaja, ljudi nisu imali podjednake šanse. Crna Gora treba da bude zemlja u kojoj, bez obzira, kako se neko oseća, treba da ima jednako pravo na uspeh u životu",  istakao je Milatović.

Opoziciona Demokratska partija socijalista tražila je odlaganje popisa koji je poslednji put održan 2011. godine i uključivanje međunarodne zajednice u monitoring.

Predsednik je povodom formiranja vlade u Crnoj Gori kazao da svaka koaliciona vlada treba da se formira na osnovu određenih programskih načela i ocenio da je to izostalo u procesu koji vodi mandatar Milojko Spajić.

Milatović je ukazao da postoji zakonsko rešenje do kada vlada mora da bude napravljena, ali da niko nije dodatno razradio da li mandatar može da drži mandat tokom celog perioda. Rok za formiranje vlade je 90 dana i ističe 10. novembra.

"I upravo držanje mandata u ovom periodu koji je jako dug, dozvoljava i svim učesnicima tog političkog procesa da se pozicioniraju i repozicioniraju", rekao je Milatović, dodajući da to otežava pravljenje vlade.

On je kazao da je siguran da bi, da je rok mandataru puno kraći, Crna Gora već dobila vladu.

Kako je rekao, zadatak Spajića sigurno nije lak, ali to ne znači da taj zadatak nije mogao da bude urađen brže.

 

 

 

Na platou ispred skupštine Srbije počeo 23. protest 'Srbija protiv nasilja'

Na platou ispred skupštine Srbije počeo je 23. po redu protest "Srbija protiv nasilja" čiji će učesnici, kako je najavljeno, proći medijskom trasom od sedišta REM-a do zgrade RTS-a, i protestnu šetnju završiti kod zgrade Predsedništva Srbije.


Saobraćaj na platou ispred Narodne skupštine je blokiran, a okupljeni su istakli parole "Dolazim do pobede - proći će i vaše", "Đinđić je imao harizmu a oni medije", "Protiv zlih u vlasti i medijima", "Kradljivci normalnog života trebaju zakonski da odgovaraju, tražimo istinu o Kosovu", glasi parola uz nacrtane likove čelnika vlasti u zatvorskoj uniformi.

Grupa mladića donela je veliki transparent na kome piše "Bojkot Vučićevih izbora - hibridna demokratija hibridni izbori", koji su reporteru agencije Beta rekli da su iz organizacije "Društveni pokret plamen".

Među zahtevima protesta su oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje, ukidanje rijaliti programa, smena članova Regulatornog tela za elektronske medije, kao i rukovodstva Radio televizije Srbije.

Traži se i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Na protest pozivaju opozicione parlamentarne grupe "Pravac Evropa", Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi front-Ne davimo Beograd, i Narodni pokret Srbije, uz kostataciju da protest nije stranački.

Povod za proteste protiv nasilja su dva masovna ubistva, koja su se dogodila 3. i 4. maja, u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo 20 osoba.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

Teme