Web Analytics
Palestinski ambasador rekao da je izraelska desničarska vlada odgovorna za sve što se dešava - BetaRS

Palestinski ambasador rekao da je izraelska desničarska vlada odgovorna za sve što se dešava

Svet | 08.10.2023 | access_time 15:30
Palestinski ambasador rekao da je izraelska desničarska vlada odgovorna za sve što se dešava
AP Photo/Adel Hana

Palestinski ambadsador u Beogradu Muhamed al Namur rekao je danas da je za sve što se sada dešava u Izrealu, odgovorna ekstremistička desničarska vlada koja sada vodi Izrael i da je Hamas deo palestinskog naroda koji se bori za svoja prava i za svoju pravdu.

Ambasador Al Namur rekao je za televiziju Prva da su Palestinci potpisali sporazum sa Izraelom 1993. godine a da oni do danas okupiraju palestinsku teritoriju, i da je zato sva odgovornost za ono što se sada događa "ide na njihov račun" jer, kako je dodao, oni svaki dan vrše teror, i njihova vojska svaki dan ubija Palestince.

"Mi kao palestinski narod kažemo da je problem kod Izraelaca, kod njih, treba oni da se povuku iz naše zemlje..... to je naša teritorija, svaki Palestinac bez obzra da li je stranka, palestinski narod ima pravo na samoodbranu, ima pravo na borbu, po međunarodnom pravu to se dozvoljava", rekao je palestinski ambasdor.

On je ukazao na duple standarde u svetu gde su na jednom mestu protiv okupacije a da sada podržavaju "okupatora".

"Mislim da je bilo koja podrška za ovu terorističku vladu u Izraelu podrška za terorizam i za terorsite, a ne za žrtve", rekao je on.

Ambasador je rekao da treba da se da podrška palestinskom narodu koji je po njegovim rečima žrtva izraelskog nasilja, svakodnevnih ubistava i terora koje vrše izraelska vojska i izraelski kolonisti nad Palestincima.

"Oni mogu da kažu šta hoće ali faktički ne mogu oni da se ponašaju kao žrtva a u stvari oni su teroristi i svaki dan vrše ratne zločine protiv nas", rekao je Al Namur.

On je rekao da je Hamas opozicija ali da je deo palestinskog naroda koji se bori za svoja prava i za svoju pravdu. Rekao je da nije problem sa Hamasom, da Hamas ima cilj da oslobodi Palestinu, i da ceo palestinski narod ima isti cilj.

"Nije problem u Hamasu, nego je problem u Izraelu", rekao je on.

Rekao je da Izrael ako hoće da pravi mir treba da ga pravi sa Palestincima i da se drži potpisanih dogovora i da problem nije sa jednom strankom ili frakcijom nego sa celim palestinskim narodom.

Ambasador je naglasio da izraelski premijer Benjamin Netanjahu nema šanse da bude pobednik u bilo kom ratu.

"Može da ruši u bilo kom ratu jer ima avijaciju, tenkove, bombe, ima sve i ima pomoć Amerike, ali nema šanse da dobije rat. Postoji palestinski narod tamo a palestinkski narod ima svoja legitiman prava priznata od celog sveta. Mi nećemo da odustanemo od naših prava dok se ne oslobodi Palestina i imamo suverenitet na našoj priznatoj državi, i sa Jerusalimom kao glavnim gradom", rekao je on.

Na pitanje da li je su ovakvi napadi na Izrael način da se postigne taj cilj ambasador je uzvratio da Izraelci svakodnevno vrše ubistva, bilo da ih vrše vojnici ili kolonisti.

"Oni imaju problem sa celim palestinskim narodom, čak i sa onim Palestincom koji se još nije rodio ako se ne povuku sa naše teritorije jer mi ne odustajemo od naših prava da naš narod živi kao sav ostali svet, to nema šanse da mi prihvatimo, mi možemo da čekamo kao što smo čekalli do sad, ali pobeda će biti naša", rekao je ambasador Al Namur.

Sukobi izraelskih vojnika i ekstremista Hamasa koji su se ubacili na jug Izraela iz pojasa Gaze i ušli u pogranična izraelska naselja nastavljeni su danas posle iznenadnog napada "hamasovaca" u subotu ujutru.

U isto vreme nastavljaju se i udari izraelske vojske iz vazduha na ciljeve u Gazi u znak odmazde.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika