Web Analytics
Milićević: Letnje kampova za mlade iz dijaspore i regiona posetilo oko 5.000 dece i mladih - BetaRS

Milićević: Letnje kampova za mlade iz dijaspore i regiona posetilo oko 5.000 dece i mladih

Društvo | 08.10.2023 | access_time 16:40
Milićević: Letnje kampova za mlade iz dijaspore i regiona posetilo oko 5.000 dece i mladih
Foto: Beta/Screenshot/YouTube

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević predstavio je danas, u prisustvu gradonačelnice Sremske Mitrovice Svetlane Milovanović, rezultate projekta letnjih kampova za mlade iz dijaspore i regiona, koji su tokom prethodna tri meseca održani širom Srbije.

Milićević je rekao da je taj projekat u celini finansirao Кabinet ministra bez portfelja, a organizaciju su sprovele lokalne samouprave i da je tokom leta ukupno bilo 22 kampa u gradovima i opštinama širom Srbije.

Ministar je naglasio da je kroz ove kampove prošlo 5.000 dece i mladih iz regiona i dijaspore i dodao da je ideja bila da ovim programom radimo na očuvanju srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta kod mladih iz dijaspore i regiona, kao i da podstaknemo mlade iz dijaspore na povratak u maticu kroz afirmaciju i prezentaciju potencijala Srbije.

"Sada kada su ovi kampovi završeni, siguran sam da smo u potpunosti ostvarili ideju i cilj programa", dodao je Milićević.

Objasnio je da su kampovi organizovani na tri tematske celine: naučno-obrazovani i ekološki kampovi, sportski kampovi i kampovi kulturno-umetničkih društava.

Ministar je poručio da mladi, koji su u njima učestvovali nisu se usko bavili samo ovim temama i naglasio da je suština bila da upoznaju kulturno-istorijsku baštinu opštine i grada u kojoj se nalaze, ali naravno i da upoznaju svoju tradiciju, da usavrše znanje srspkog jezika i da steknu nove prijatelje koji žive na različitim krajevima sveta, ali sa kojima dele isto poreklo i identitet.

Milićević je dodao da će veliki završni kamp na kome će učestvovati više od 200 mladih sportista iz regiona i dijaspore biti održan početkom novembra na Srebrnom jezeru.

Teme