Web Analytics
Amerikanka Klaudija Goldin ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju - BetaRS

Amerikanka Klaudija Goldin ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju

Ekonomija | 09.10.2023 | access_time 13:05
Amerikanka Klaudija Goldin ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju
Foto: Claudio Bresciani /TT News Agency via AP
Nobelova nagrada za ekonomiju dodeljena je danas Amerikanki Klaudiji Goldin (Claudia), profesorki na američkom univerzitetu Harvard za izučavanje položaja žena na tržištu rada, objavio je generalni sekretar Švedske kraljevske akademije nauke Hans Elgren.

Goldin je tek treća žena od dosadašnja 92 dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju.

"Razumevanje uloge žena na tržištu rada je važno za društvo. Zahvaljujući inovativnom istraživanju Klaudije Golding mi znamo mnogo više o osnovnim faktorima i koje prepreke treba otklanjati u buduće", izjavio je Jakob Svenson predsedavajući Komiteta za nagradu za ekonomsku nauku.

Nobelov žiri je naveo da je ona doprinela "napretku u razumevanja položaja žena na tržištu rada".

Goldin (77) bila je "iznenađena i vrlo vrlo srećna", kada je čula vest, rekao je generalni sekretar švedske akademije Elgren.

Član komiteta za uručivanje nagrade Randi Hjalmarson rekao je da oktrića Klaudije Golden imaju ogromne društvene implikacije.

"Konačnim razumevanjem problema i njegovim nazivanjem pravim imenom moći ćemo bolje da utremo put napred", rekao je on.

Nagradom za ekonomiju završava se ovogodišnja sezona dodele Nobelovih nagrada, a prošle nedelje su dodeljene nagrade za medicinu, fiziku, hemiju, književnost i mir.  Ceremonije uručivanja nagrada će se održati u decembru u Oslu i Stokholmu.

Prošlogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju su bivši predsednik američkih Federalnih rezervi Ben Bernanke, Daglas Dajamod (Douglas Diamond) i Filip Dibvig (Philip Dybvig) za istraživanja o propasti banaka koje je pomoglo da se formira američki odgovor na finansijsku krizu 2007-2008. 

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT