Web Analytics
Globalna koalicija za slobodu medija zabrinuta zbog ponovne kriminalizacije klevete u RS - BetaRS

Globalna koalicija za slobodu medija zabrinuta zbog ponovne kriminalizacije klevete u RS

Region | 09.10.2023 | access_time 18:15
Globalna koalicija za slobodu medija zabrinuta zbog ponovne kriminalizacije klevete u RS
prt.scr youtube

Globalna koalicija za slobodu medija (MFC) izrazila je danas zabrinutost zbog slabljenja slobode medija i nezavisnih glasova u Bosni i Hercegovini, posebno nakon što je u Republici Srpskoj usvojen zakon kojim je kleveta ponovo kriminalizovana.


"Sloboda izražavanja, sloboda medija i sigurnost novinara i medijskih radnika nezamenjivi su za procvat slobodnih, pluralističkih, inkluzivnih i demokratskih društava", navela je u saopštenju Globalna koalicija za slobodu medija.

Tim zakonom, ocenjeno je, ograničava se mogućnost novinara da rade svoj posao i stvaraju "jeziv efekat" na slobodu izražavanja i ograničavaju protok nezavisnih informacija.

"Ustav BiH se obavezuje na osiguranje najvišeg nivoa međunarodno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ta posvećenost mora biti uvrštena u sve relevantne zakone širom zemlje, u oba entiteta i u Distriktu Brčko. Nedavni potezi su u suprotnosti sa ovom obavezom", konstatuje se u saopštenju.

Dodaje se da "ovaj alarmantan trend u BiH odražava globalni obrazac zloupotrebe tužbi za klevetu i ostalih pravnih mehanizama, koji se koriste da bi se ućutkali novinari, povećala autocenzura i ugušili nezavisni mediji, što predstavlja veliku pretnju suštinskim principima demokratije i ljudskim pravima širom sveta".

Iz Globalne koalicije za slobodu medija istakli su i duboku zabrinutost zbog sve veće učestalosti i ozbiljnosti napada na novinare, navodeći da je telefonska linija za pomoć medijima Udruženja novinara BiH zabeležila 344 napada na novinare od 2019. godine, što je povećanje pretnji i podsticanje protiv novinara za 137 odsto u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu.

Najoštrije osuđujući sve veći broj napada na novinare u BiH, u saopštenju su osudili "oštru i neodgovornu retoriku jednog dela političara, posebno u Republici Srpskoj, i fizičko i onlajn nasilje koje su doživeli mnogi u medijima".

Članovi Koalicije pozvali su sve nivoe vlasti u BiH da "okončaju represiju i gušenje nezavisnog novinarstva u svim oblicima", uključujući i onu putem upotrebe zapaljive retorike protiv medija.

MFC je partnerstvo zemalja koje proaktivno zajedno rade na zalaganju za slobodu medija u svojim zemljama i inostranstvu.

MFC se takođe zalaže za bezbednost novinara i medijskih predstavnika i poziva na odgovornost one koji nanose štetu novinarima i strogo ih ograničavaju da rade svoj posao.

Teme