Web Analytics
Vojvođanskom premijeru Miroviću nagrada za knjigu pesama 'Svetlo u svetioniku' - BetaRS

Vojvođanskom premijeru Miroviću nagrada za knjigu pesama 'Svetlo u svetioniku'

Književnost | 10.10.2023 | access_time 10:30
Vojvođanskom premijeru Miroviću nagrada za knjigu pesama 'Svetlo u svetioniku'
Foto: Beta/DRAGAN GOJIC

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović dobitnik je ovogodišnje nagrade "Aleksa Vezilić" za knjigu pesama "Svetlo u svetioniku", saopštio je Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade.

Pored Mirovića, istu nagradu dobio je i Srđan Malešević za knjigu pesama "Dok mi se oči plave", jednoglasno je odlučio žiri u sastavu Blagoje Baković, Miroslav Aleksić i Đorđe Nešić.

Dobitnicima je nagrada uručena sinoć u Zmajevu, a ustanovilo ju je istoimeno Udruženje za negovanje tradicije i kulture.

Kako se u saopštenju objašnjava, nagrada se dodeljuje u znak sećanja na Aleksija Vezilića, književnika, pedagoga i prosvetitelja, rođenog 1753. godine u Zmajevu pored Vrbasa.

"Ovo je prilika da kroz naše delo i kroz ime nagrade oživimo sećanje na Aleksija Vezilića, i da se predstavimo kao pesnici. Ovo i jeste podstrek da pišemo dalje, da tragamo za motivima i da nastavimo poetski niz imajući pre svega u vidu kao uzore i pesnike poput prvoznanog pesnika Aleksija Vezilića u našem narodu", rekao je Mirović i najavio novu pesničku zbirku.

Predsednik Opštine Vrbas Predrag Rojević naveo je da se ta opština ponosi činjenicom da se upravo njihov sugrađanin Aleksije Vezilić smatra "ocem srpske poezije" i najavio obnovu Doma kulture u Zmajevu sledeće godine.

Teme