Web Analytics
Predsednici Ukrajine i susedne Rumunije u Bukureštu razgovarali o regionalnoj bezbednosti i odnosima - BetaRS

Predsednici Ukrajine i susedne Rumunije u Bukureštu razgovarali o regionalnoj bezbednosti i odnosima

Svet | Izvor: Beta-AP | 10.10.2023 | access_time 17:05
Predsednici Ukrajine i susedne Rumunije u Bukureštu razgovarali o regionalnoj bezbednosti i odnosima
Predsednici Ukrajine i susedne Rumunije, Volodimir Zelenski i Klaus Johanis razgovarali su danas u Bukureštu o regionalnoj bezbednosti i jačanju bilateralnih veza.

Zelenski je na mreži Iks napisao da je partnerstvo te dve zemlje ključno za "stabilnost Evrope i šire".

Razgovarali su o bezbednosti u regionu Crnog mora, ekonomskoj saradnji, zajedničkim infrastrukturnim projektima i zahtevima Ukrajine za vojnu podršku, rekao je Zelenski novinarima.

On je zahvalio Rumuniji što je pružila i vojnu i humanitarnu podršku njegovoj ratom pogođenoj zemlji.

Ukrajinski predsednik je ranije opisao susednu Rumuniju, članicu NATO-a i Evropske unije, kao prijatelja koji je "priskočio u pomoć u najmračnijem danu" Ukrajine i čija podrška vremenom postaje sve jača.

Poslednjih nedelja Rusija neprekidno napada ukrajinske luke na Dunavu, koje se nalaze preko puta Rumunije. Moskva želi da onesposobi Ukrajinu da bilo kojim putem izvozi žitarice.

Rumunija je potvrdila da je na svojoj teritoriji našla delove dronova kakve koristi ruska vojska.

"U Rumuniji je dobro poznato koliko je opasan ruski terorizam, koliko su opasni dronovi i projektili koji napadaju sela blizu rumunske granice. Ukrajinski piloti će se obučavati u Rumuniji i o tome sam razgovarao sa rumunskim predsednikom. Razgovarali smo o našim vojnim zahtevima", dodao je Zelenski.

U julu je Vrhovni savet Rumunije za nacionalnu odbranu saopštio da namerava otvaranje regionalnog centra za obuku pilota borbenih aviona F-16 iz zemalja NATO-a, ali i drugih partnera, uključujući Ukrajinu.

Johanis je poslle sastanka rekao da je Rumunija "fokusirana na pomoć Ukrajini da pobedi u ratu" i da je podrška Ukrajini u strateškom interesu njegove zemlje.

"Jačanje bezbednosti Ukrajine znači jačanje bezbednosti Rumunije", dodao je on.

Ukrajina i Rumunija su u avgustu potpisale sporazum da bi pokušale da povećaju izvoz ukrajinskog žita preko Rumunije jer se Rusija mesec dana ranije povukla iz sporazuma o žitu koji je imao cilj da se tokom ratnih dejstava žitarice neometano izvoze iz crnomorskih luka.

Zbog toga je jedini izbor za izvoz je preko koridora unutar Evrope što je znatno skuplja opcija.

Rumunska crnomorska luka Konstanca postala je ključna transportna ruta za ukrajinsko žito.

Ukrajina je glavni svetski isporučilac pšenice, ječma, kukuruza i biljnog ulja, a od početka ruske invazije se bori da žitarice uopšte izveze.

Ovo je prva zvanična poseta Zelenskog Ukrajini od početka rata.

Milioni ukrajinskih izbeglica su preko Rumunije pobegli ​​u druge zemlje. Sada je u Rumuniji 85.000 ukrajinskih izbeglica i pod privremenom su zaštitom EU.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika