Web Analytics
Forum civilnog društva Zapadnog Balkana krajem oktobra u Solunu - BetaRS

Forum civilnog društva Zapadnog Balkana krajem oktobra u Solunu

Region | 10.10.2023 | access_time 17:40
Forum civilnog društva Zapadnog Balkana krajem oktobra u Solunu

Deveti Forum civilnog društva Zapadnog Balkana biće održan 19. i 20. oktobra u Solunu.

Forum organizuju Evropski ekonomski i socijalni odbor, u saradnji sa Evropskom komisijom, Evropskom fondacijom za stručno osposobljavanje (ETF), Savetom za regionalnu saradnju (RCC) i Evropskim centrom za razvoj stručnog osposobljavanja (Cedefop).

Forum će biti važan korak ka otvaranju vrata Evropske unije Zapadnom Balkanu, naslanjajući se na istorijsku odluku Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora (EESC) da zemlje kandidate za članstvo u EU uključi u svoj rad od 2024. godine, imenovanjem "članova kandidata za proširenje", saopšteno je danas iz RCC.

Diskusija i Deklaracija, koja će se usvojiti na kraju skupa, ići će u pravcu paketa Evropske komisije za proširenje koji se očekuje u novembru, kao i samita Evropske unije i Zapadnog Balkana u decembru.

Na Forumu će kao izlagači učestvovati visoki zvaničnici među kojima će biti i predsjednik Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora Oliver Ropke, potpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica i generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu, kao i predstavnici civilnog društva sa Zapadnog Balkana.

Teme