Web Analytics
Kina objavila belu knjigu o inicijativi Pojas i put - BetaRS

Kina objavila belu knjigu o inicijativi Pojas i put

Svet | 11.10.2023 | access_time 10:20
Kina objavila belu knjigu o inicijativi Pojas i put
Foto: Kineska medijska grupa

Kina je objavila belu knjigu o saradnji u okviru inicijative Pojas i put koja će, očekuje se, međunarodnoj zajednici omogućiti bolje razumevanje vrednosti inicijative Pojas i put, olakšati visokokvalitetnu saradnju u njenom okviru i doneti korist većem broju zemalja i naroda.

Inicijativa Pojas i put je od svog pokretanja evoluirala "od ideja u akcije, iz vizije u stvarnost i iz opšteg okvira u konkretne projekte", navodi se u dokumentu. Međunarodna zajednica je pozdravila inicijativu Pojas i put kao javno dobro i kao platformu za saradnju.

Inicijativa je tokom protekle decenije donela stvarne koristi zemljama učesnicama, te doprinela dobrom razvoju ekonomske globalizacije i pomogla u rešavanju globalnih razvojnih izazova i poboljšanju globalnog sistema upravljanja.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) ključne stavke bele knjige o inicijativi Pojas i put jesu, kao prvo, da je došla od strane Kine i pripada celom svetu

Kao odgovor na promenu globalne situacije i očekivanja međunarodne zajednice, a imajući na umu budućnost i sveukupne interese čovečanstva, Kina je predložila inicijativu Pojas i put.

Inicijativa Pojas i put je inspirisana duhom Puta svile, koji je veliko nasleđe ljudske civilizacije. Ona povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost, navodi se u beloj knjizi.

Drugo, ta inicijativa je putokaz zajedničkog razvoja i prosperiteta

Inicijativa Pojas i put je u skladu sa konceptom globalne zajednice zajedničke budućnosti i pruža ne samo konceptualni okvir već i praktičnu mapu puta za sve nacije da postignu zajednički razvoj i prosperitet, navodi se u beloj knjizi.

Zasnovana na principima opsežnih konsultacija, zajedničkog doprinosa i zajedničkih koristi, ova inicijativa se zalaže za saradnju u kojoj svi dobijaju u potrazi za većim dobrom i zajedničkim interesima.

Kao treća ključna stavka inicijative u beloj knjizi se pominje svestrano povezivanje.

Kina je radila sa zemljama učesnicama kako bi olakšala političku koordinaciju, infrastrukturnu povezanost, nesmetanu trgovinu, finansijsku integraciju i bliže veze među ljudima, orijentišući se na "tvrdu povezanost" u oblasti infrastrukture i jačajući "meku povezanost" kroz usklađena pravila i standarde i jačanje međuljudskih veza.

Olakšavanje trgovine i investicija glavni je zadatak u izgradnji Pojasa i puta, navodi se u dokumentu. Od 2013. do 2022. kumulativna vrednost uvoza i izvoza između Kine i zemalja partnera inicijative Pojas i put dostigla je 19,1 bilion dolara, sa prosečnom godišnjom stopom rasta od 6,4 odsto.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena