Web Analytics
Pojačano bombardovanje Gaze, razmena vatre na severu Izraela - BetaRS

Pojačano bombardovanje Gaze, razmena vatre na severu Izraela

Svet | 11.10.2023 | access_time 12:05
Pojačano bombardovanje Gaze, razmena vatre na severu Izraela
AP Photo/Mohammad Al Masr

Izraelsko bombardovanje kvartova u pojasu Gaze koje je trajalo celu noć, nastavljeno je danas i pojačana je ofanziva na palestinsku enklavu u odgovoru na iznenadne napade palestinskog Hamasa tokom vikenda.

Brigadni general Omer Tišler izjavio je danas da borbeni avioni bombarduju danas pojas Gaze jače nego ikad.

Izraelska vojska je saopštila da u međuvremenu napada Liban u odgovoru na antitenkovsku raketu ispaljenu na izraelski vojni punkt u jednom selu na severu, preneli su izraelski mediji.

Libanski proiranski Hezbolah je preuzeo odgovornost za ispaljivanje rakete, navodeći da je to odmazda za ubistvo tri člana organizacije u izraelskim udarima u ponedeljak i da ima puno žrtava.

U proteklih nekoliko dana bilo je smrtnosne razmene vatre na severnoj granici Izraela, a odgovornost za veći deo incidenata su preuzele palestinske ekstremističke organizacije koje deluju sa juga Libana pod kontrolom Hezbolaha.

Medicinski centar Galileja u Nahariji na severu Izraela je danas premestio ležeće pacijente i jedinice za intenzivnu negu, pored ostalih odeljenja, u učvršćeni deo pod zemljom prvi put od Drugog libanskog rata 2006. godine.

"Napadamo Gazu na nivou bez presedana jer se ovo nije desilo nikada pre", rekao je Tišler o ratu sa Hamasom i dodao da neprijatelj ispaljuje rakete i da je napadao i ubijao civilno stanovništvo u naseljenim mestima na jugu zemlje.

On tvrdi da vazduhoplovne snage ne ciljaju civile u pojasu Gaze, ali da udari nisu više "hirurški", te da je za uništenje Hamasovih postrojenja potrebno strpljenje.

Od napada Hamasa u subotu ubijeno je više od 2.100 ljudi na obe strane, a na hiljade su ranjene.

Hamas je rekao da je to osveta zbog pogoršanja uslova u kojima žive Palestinci pod izraelskom okupacijom.

Napadi su uticali da Izrael još odlučnije pokuša da sruši vladavinu te organizacije u Gazi, navodi AP.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika