Web Analytics
Stoltenberg: NATO ministri razgovaraće o Ukrajini, Kosovu, Bliskom istoku - BetaRS

Stoltenberg: NATO ministri razgovaraće o Ukrajini, Kosovu, Bliskom istoku

Svet | 11.10.2023 | access_time 14:40
Stoltenberg: NATO ministri razgovaraće o Ukrajini, Kosovu, Bliskom istoku
Foto: Virginia Mayo/AP
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg predstsavio je danas glavne teme o kojima će ministri odbrane Alijanse razgovarati naredna dva dana u Briselu, uključujući podršku Ukrajini, NATO misijama na Kosovu i u Iraku i situaciji na Bliskom istoku, prenela je Alijansa u saopštenju. 

Njemu se tokom obraćanja u sedištu NATO u Briselu pridružio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji je došao da učestvuje na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine koju predvode SAD, uz predstavnike više od 50 zemalja.

Stoltenberg je rekao da će sastanci sutra biti usmereni na "odvraćanje i odbranu" i da će razmatrati kako se radi na sprovođenju "robusnih" odbranbenih planova oko kojih su se vođe Alijanse dogovorile na samitu u Viljnusu. 

"Sutrašnji sastanci će biti usmereni na odvraćanju i odbrani", rekao je Stoltenberg. 

Ministri će "razgovarati o misijama i operacijama NATO, uključujući Kosovo i Irak, kao i o nedavnom oštećenju podvodne infranstrukture između Estonije i Finske", rekao je Stoltenberg. 

Govoreći o tom incidentu Stoltenberg je rekao da je sada važno ustanoviti šta se dogodilo i kako je moglo da se dogodi.

"Ako se dokaže da se radi o namernom napadu na kritičnu NATO infrastrukturu onda će to naravno biti ozbiljno, a takođe će se na to odgovoriti ujedinjenim i odlučnim odgovorom NATO", rekao je generalni sekretar Alijanse.

Finski predsednik Sauli Ninisto je juče rekao da je "aktivnostima spolja" prouzrokovano oštećenje podmorskog gasovoda i telekomunikacionog kabla koji povezuje Finsku i Estoniju.

Ministri odbrane Alijanse će takođe razgovarati o situaciji na Bliskom istoku posle terorističkih napada Hamasa protiv Izrela, partnera NATO-a, rekao je Stoltenberg i dodao da će izraelski ministar odbrane Joav Galant obavestiti saveznike Alijanse o odgovoru Izraela. 

U obraćanju Zelenskom danas Stoltenberg je rekao da je njegova borba i borba NATO. 

"Vaša borba je naša borba, vaša bezbednost naša bezbednost i vaše vrednosti naše vrednosti. Mi ćemo biti uz Ukrajinu koliko god je potrebno", rekao je Stoltenberg danas i dodao da će dalje ojačati veze i pomoći Ukrajini da krene ka članstvu u NATO. 

Ministri odbrane Alijanse će se danas popodne sastati sa njihovim ukrajinskim kolegom ministrom Rustemom Umerovim na Savetu NATO-Ukrajina da razgovaraju o situaciji u Ukrajini i produženoj podršci NATO.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika