Web Analytics
Nagrada Samita urbane transformacije Projektu JPP upravljanja otpadom u Beogradu - BetaRS

Nagrada Samita urbane transformacije Projektu JPP upravljanja otpadom u Beogradu

Životna sredina | Izvor: Beta | 11.10.2023 | access_time 14:40
Nagrada Samita urbane transformacije Projektu JPP upravljanja otpadom u Beogradu
Projektu javno-privatnog partnerstva (JPP) u oblasti upravljanja otpadom u Beogradu dodeljena je nagrada za JPP na Samitu urbane transformacije Svetskog ekonomskog foruma u Detroitu, objavila je danas kompanija Beo Čista Energija, koja upravlja projektom za sanaciju stare i izgradnju nove deponije na lokaciji Vinča.

Kako je navedeno, projekat JPP je nagrađen za doprinose transformaciji i razvoju urbanih područja, unapređenju zaštite životne sredine, smanjenju emisija ugljen-dioksida i ostvarivanju nekoliko ključnih ciljeva održivog razvoja.

Podseća se da je Beo Čista Energija, konzorcijum - japanske korporacije Itochu i francuske Veolia Grupe, u septembru 2017. godine potpisala ugovor o JPP partnerstvu sa Gradom Beogradom za pružanje usluga prerade i odlaganja komunalnog i građevinskog otpada na period od 25 godina.

Novi objekti u izgradnji uključuju postrojenje za proizvodnju energije iz otpada snage 103 MV koje prerađuje komunalni otpad i proizvodi električnu i toplotnu energiju kao zamenu za fosilno gorivo, sanitarnu deponiju sa iskorišćenjem deponijskog gasa i prečišćavanjem procednih voda i postrojenje za reciklažu otpada od građenja i rušenja koje će obezbediti materijal za puteve.

U obrazloženju nagrade naglašeno je i da je projekat JPP u Vinči prepoznat kao projekat srpsko-japansko-francuske saradnje, koji je finansijski podržan od strane Međunarodne finansijske korporacije, Evropske banke za obnovu i razvoj i Austrijske razvojne banke (OeEB).

Uprava Beo Čiste Energije je istakla da je ponosna na ulaganje od skoro 400 miliona evra u prvo javno-privatno partnerstvo ovog obima na Balkanu.

Ekološku crnu tačku pretvorili smo u Centar za upravljanje otpadom, gde pružamo usluge tretmana i odlaganja više od 800.000 tona komunalnog I građevinskog otpada, uz proizvodnju 103 MW energije iz otpada i deponijskog gasa, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je i da se uticaj ovog partnerstva proteže na modernizaciju upravljanja otpadom u Beogradu i doprinosu zaštiti životne sredine.

Samit urbane transformacije organizuje Platforma za urbanu transformaciju, u saradnji sa širokim sprektrom timova u okviru Svetskog ekonomskog foruma.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina