Web Analytics
Blic: Menjaju se tarife za otpadne vode, pošteđena javna preduzeća - BetaRS

Blic: Menjaju se tarife za otpadne vode, pošteđena javna preduzeća

Životna sredina | Izvor: Beta | 11.10.2023 | access_time 15:10
Blic: Menjaju se tarife za otpadne vode, pošteđena javna preduzeća
Vlade Srbije predložila je amandman Skupštini Srbije na član 85 Zakona o korišćenju javnih dobara kojim je predviđeno da privrednici koji ispuštaju otpadne vode plaćaju taksu po važićem tarifama, odnosno 25 dinara po kubiku za neprerađene i 10 dinara za prerađene količine na dnevnom nivou svih zagađujućih materija, a ove odredbe biće pošteđena javna preduzeća i pravna lica gde država i lokalna vlast imaju više od 50 posto kapitala ili više od polovine glasova u upravnom odboru u delatnostima PTT saobraćaja, energetike, puteva, objavio je danas sajt Blica.

Za njih će važiti drugačiji uslovi koji su predloženi novim Zakonom o korišćenju javnih dobara.

Precizirano je da će ova dažbina biti 0,010 dinara na dnevnom nivou za ispuštene ukupne količine otpadne vode u kojima su dostignute granične vrednosti i 0,025 dinara za ispuštanje nepričišćene ili nedovoljno prečišćene količine.

Kako je naveo Blic portal, na ovaj način napraviće se razlika za one koji su u kategoriji javnog sektora u odnosu na ostale delatnosti privrede, a obrazloženje je da se u velikim investicijama vezani za infrastrukturu koja se odnosi na zaštitu životne sredine.

U obrazloženju Vlade na amandman, pored ostalog se navodi da se u Srbiji u ovom momentu 4,6 milijardi evra ulaže u zaštitu životne sredine, od toga 4,4 milijarde u izgradnju kanalizacione mreže i više od 100 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda preko javno-komunalnih preduzeća.

Ukazano je i da se paralelno radi i i na jačanju kapaciteta komunalnih preduzeća da bi se našao finansijski održiv model poslovanja i poboljšanja kvaliteta usluga u sektoru voda, pa bi veliko opterećenje po osnovu naknade za zagađenje voda bilo destimulativno i ugrozilo bi ove ciljeve.

Ovakvim rešenjem po kojima bi plaćanjem nižih tarifa odnosno 0,010 dinara na dnevnom nivou za ispuštene ukupne količine otpadne vode u kojima su dostignute granične vrednosti i 0,025 dinara za ispuštanje nepričišćene ili nedovoljno prečišćene količine, se sprečava rizik da se tako visoke naknade preliju na građane u vidu povećanja cena komunalnih usluga, preneo je Blic.

Istaknuto je i da je na ova nova predložena rešenja, koje je Vlada naknadno definisala amandmanom, industrija faktički izbačena iz kruga privilegovanih u kome je bila.

To praktično znači da ona ostaje do daljnjeg u režimu trenutnih dažbina koje su 1.000 puta viša nego što su predviđene za javni sector, piše Blic.

Za takvo rešenje zeleno svetlo treba da daju poslanici u Skupštini Srbije, a izvor Blica iz Vlade Srbije tvrdi da će skupštinska većina sigurno usvojiti ovaj amandman.

To je pokušaj da se ublaži negativan odjek u javnosti nakon što su umanjene naknade za ispuštanje otpadnih voda bile za sve. U novim zakonskim rešenjima ima i drugih normi, poput one koje se vezuju za geološka istraživanja, ali nijedna od njih nije izazvala toliko polemike u javnosti. Ovo tim pre što je jasno da među zagađivačima ima i velikih stranih kompanija koje imaju veike prihode i kojima bi se ovakvim umanjenjem išlo na ruku, rekao je sagovornik Blica.

Kako je dodao, zato je Vlada pokušala da ovim amandmanom na član 85 Zakona, njih, ali i neke domaće privrednike, izuzme iz paketa umanjenja kako bi sprečila njihovo zagađenje voda odnosno podstakla ih da unaprede tehnoologiju proizvodnje.

Slično objašnjenje ima i Vlada koja je svojim amandmanom naknadno reagovala i ukinula ovim kompanije status povlašćenih, kao što je u prvobitnoj verziji bilo.

Tada je i za njih ova dažbina bila 0,010 dinara na dnevnom nivou za ispuštene ukupne količine otpadne vode u kojima su dostignute granične vrednosti i 0,025 dinara za ispuštanje nepričišćene ili nedovoljno prečišćene količine, podseća se na portalu.

U obrazloženju Vlade Srbije se navodi da se predlaže da se visina naknade utvrdi u trenutno postojećim iznosima( 25 dinara po kubiku za neprerađene odnosno 10 dinara za prerađene količine na dnevnom nivou svih zagađujućih materija) za pravna lica ili preduzetnike koji ispuštaju otpadne vode kojima se neposredno zagađuju vode recipijenata ili se pogoršava njihov kvalitet i uslovi korišćenja.

To uključuje, kako je naglešeno, i lica koja ispuštaju otpadne vode na osnovu vodnih dozvola ili rešenja o objedinjenim uslovima zaštite životne sredine, čime se želi sprečiti zagađenje voda, odnosno da se omogući prečišavanje otpadnih voda izgradnjom postrojenja za prečišćavanje dok visina naknade treba da bude odmerena tako da pokrije troškove mera za otklanjanje zagađenja.

Vlada takođe predlaže i da se naknade za otpadne vode iz privrede i dalje utvrđuju u trenutno propisanim iznosima, imajući u vidu da je prema Uredbi o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija u vodama, takozvana "industrija" treba svoje emisije da uskladi do 31. decembra 2025. godine, sa graničnmim vrednostima emisije zagađujućih materija u vodama.

Do tada, ako Skupština Srbije usvoji Vladin amandman na član 85, industrija će plaćati značajno skuplje tarife za otpadne vode i od većih zagađivača koji su u javnom sektoru, preneo je Blic portal.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina