Web Analytics
Kina predstavila akcioni plan za razvoj infrastrukture računarske energije - BetaRS

Kina predstavila akcioni plan za razvoj infrastrukture računarske energije

Ekonomija | 11.10.2023 | access_time 15:30
Kina predstavila akcioni plan za razvoj infrastrukture računarske energije
Foto: Xinhua/Chen Zeguo

Kineske vlasti su predstavile akcioni plan za visokokvalitetan razvoj infrastrukture računarske energije, u nastojanju da podstaknu digitalnu ekonomiju zemlje, prenosi Sinhua.

Cilj Kine je da postigne ukupnu računarsku energiju od preko 300 EFLOPS do 2025. godine, navodi se u zajedničkom planu šest institucija, uključujući Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija, Ministarstvo obrazovanja i Narodnu banku Kine.

EFLOPS je jedinica mere za brzinu računara. Računarski sistem od 1 EFLOPS može da izvrši 1 kvintilion operacija sa pomičnim zarezom u sekundi. U avgustu je Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija saopštilo da je računarska energija Kine dostigla 197 EFLOPS, što je dovodi na drugo mesto na globalnom nivou..

Očekuje se da će kapacitet skladištenja podataka u zemlji premašiti 1.800 eksabajta do 2025. godine, prema planu.

Infrastruktura računarske energije je temeljni resurs za razvoj digitalne ekonomije. Među nizom mera za jačanje infrastrukture računarske energije u Kini, prošle godine je pokrenut mega projekat koji uključuje uspostavljanje osam nacionalnih računarskih čvorišta i 10 nacionalnih klastera centara podataka.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT