Web Analytics
Zelenski otišao na sastanak NATO-a u Briselu da bi sam objasnio koliko je Ukrajini potrebna pomoć - BetaRS

Zelenski otišao na sastanak NATO-a u Briselu da bi sam objasnio koliko je Ukrajini potrebna pomoć

Svet | Izvor: Beta-AP | 11.10.2023 | access_time 19:30
Zelenski otišao na sastanak NATO-a u Briselu da bi sam objasnio koliko je Ukrajini potrebna pomoć
 Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danas u Briselu bio na sastanku ministara odbrane zemalja NATO-a da bi lično objasnio zašto i koliko je njegovoj zemlji u ovom trenutku potrebna vojnu pomoć, budući da je Kijev suočen sa otezanjem političke podrške u SAD, a uz to su njegovi saveznici pritiskom da pošalju oružje i Izraelu koji od subote ponovo ratuje s palestinskim Hamasom.

Prisustvo Zelenskog naglašava rastuću zabrinutost zbog pukotina u nekada čvrstoj međunarodnoj podršci Kijevu u ratu protiv ruske invazije, kao i bojazni da ukrajinske snage nisu u kontraofanzivi ostvarile merljiv napredak na frontu dok se približava očekivani zimski zastoj na frontu.

Upitan da li je zabrinut da bi Ukrajina mogla da dobiti manju vojnu podršku od očekivane zbog novog rata u Izraelu, Zelenski je rekao da je i sam postavio to pitanje i dodao da misli kako niko zaista ne zna odgovore, ali da on i dalje pretpostavlja postojanje podrške SAD i Evrope.

Dodao je da je "veoma razumljiv obim" onoga što SAD i Evropa mogu da pruže Ukrajini.

Povodom komplikacije koju je doneo rat u Izraelu, rekao je da, "naravno, svi se plaše, a mislim da i Rusija računa na to, na podele u podršci", rekao je Zelenski novinarima uz  premijera Belgije Aleksandra De Krua.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin rekao je da će oba saveznika biti podržana: "Možemo oboje i uradićemo oboje", rekao je on.

Sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine čiji je domaćin SAD, održava se dook Ukrajina očajnički traži još oružja da bi njene trupe mogle da povrate još okupirani teritorija pre nego što počne loše vreme.

Međutim, politički haos u američkom Kongresu zaustavio je proces odobravanja novog finansiranja ukrajinske vojske, a među nekim republikanskim poslanicima raste protivljenje bilo kakvom povećanju potrošnje.

Dok je ulazio u sedište NATO-a, Zelenski je rekao da je "primio k znanju" rat u Izraelu i da Ukrajinci razumeju takvu tragediju, ali je i naglasio stalnu potrebu Ukrajine za sistemima protiv-vazduhoplovne odbrane i raketama dugog dometa "kako bi Rusiju bila potisnuta" sa ukrajinske zemlje.

Američki ministar Ostin rekao je novinarima tokom putovanja za Brisel da se podrška Ukrajini ne smanjuje, i da će određeni broj saveznika SAD objaviti da će Kijevu poslati dodatno oružje i drugu podršku.

Ključni zahtev Ukrajine je još sistema protiv-vazduhoplovne odbrane i još municije.

"Energija za to, po mom mišljenju, još postoji", rekao je Ostin. "I uveriću ih (Ukrajinu) da ostajemo posvećeni ovome (pomoći Ukrajini)", dodao je on.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika