Web Analytics
Srbija predsedava Karpatskom konvencijom naredne tri godine, dobila pastirski štap - BetaRS

Srbija predsedava Karpatskom konvencijom naredne tri godine, dobila pastirski štap

Životna sredina | Izvor: Beta | 12.10.2023 | access_time 13:50
Srbija predsedava Karpatskom konvencijom naredne tri godine, dobila pastirski štap
Srbija će naredne tri godine predsedavati Karpatskom konvencijom (COP7), rečeno je danas u Beogradu na sedmom zasedanju te konvencije osnovane pre 20 godina sa namerom da podstiče održivo korišćenje prirodnih resursa.

COP7 je miltinacionalni dogovor, čiji je domaćin Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), koji su 2003. godine ustanovile Češka, Mađarska, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka i Ukrajina, a cilj današnjeg zasedanja je usvajanje novog okvira za biodiverzitet.

Ministarki za zaštitu životne sredine Srbije Ireni Vujović je zamenik ministra klime i životne sredine Poljske Adam Guibourge-Czetvertinski simbolično dodelio pastirski štap, kao odlazeći predsedavajući za COP7.

"Štap koji sam preuzela, zajedno sa predsedavanjem COP7, podseća da je nekada priroda korišćena na održiv način i podseća nas na obavezu da ostanemo uporni i istrajni i da mislimo dugoročno o zaštiti prirodnih vrednosti", istakla je Vujović.

Ona je napomenula da Srbija sada dobija veću odgovornost, a da COP7 i njeni protokoli predstavljaju dobre mehanizma za očuvanje prirodnih resursa i održivog razvoja.

Zamenica izvršnog direktora UNEP Elizabet Maruma Mrema kazala je da je COP7 svetli primer regionalne saradnje.

Ona je najavila da će za vreme ovog COP7 biti izdat izveštaj istraživanja o tome šta sve zemlje članice mogu da učine da pomognu Karpatskoj šumi da se prilagodi klimatskim promenama.

Mrema je predočila da su Karpati centar biodiverziteta i prirode u Evropi, a u njima se nalaze neke od poslednjih preostalih prirodnih šuma u ​​Evropi, koje nude vitalna staništa za različite vrste ugroženih vrsta.

Predstavnici Srbije i Rumunije potpisali su danas pismo o uspostavljanju novog prekograničnog rezervata biosfere.

"Da bismo pokazali koliko nam je važna ova konferencija, želeli smo da napravimo prvi korak i tako odmah damo svoj doprinos", rekla je Vujović.

Ona je ocenila da su dosadašnji primeri dobre saradnje međunarodno priznati lokaliteti, poput rezervata biosfere "Golija-Studenica" i "Gornje Podunavlje", Geopark "Đerdap" i Prekogranični rezervat biosfere "Mura-Drava-Dunav".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina