Web Analytics
EBRD odobrio 10 miliona evra kredita S-Lizingu Srbija za lizing zelenih tehnologija - BetaRS

EBRD odobrio 10 miliona evra kredita S-Lizingu Srbija za lizing zelenih tehnologija

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 12.10.2023 | access_time 14:35
EBRD odobrio 10 miliona evra kredita S-Lizingu Srbija za lizing zelenih tehnologija
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da je S-Lizingu Srbija, supsidijaru Erste banke Srbija, odobreno 10 miliona evra kredita za lizing zelenih tehnologija.

Kako je navedeno, na taj način se S-Lizing Srbija priključio finansijskim institucijama koje su uključene u "Instrument za finansiranje zelene ekonomije" (Green Economy Financing Facility – GEFF) EBRD-a, koji u Srbiji podržava Zeleni klimatski fond (Green Climate Fund – GCF).

Kredit od 10 miliona evra od EBRD-a i GCF-a podržaće zelene investicije u Srbiji, preko platforme EBRD-a Green Technology Selector, onlajn baze koja povezuje prodavce zelenih tehnologija sa firmama i vlasnicima nekretnina, precizirano je u saopštenju.

Kako je navedeno, ova lizing kompanija, koja se uglavnom fokusira na putnička i komercijalna vozila, ali i na građevinsku opremu, nalazi se na četvrtom mestu u Srbiji po ukupnoj aktivi, a sredstva EBRD-a i GCF-a će koristiti za povećanje ponude u oblasti zelenih tehnologija – uključujući solarne panele, toplotne pumpe, biogas i druge zelene tehnologije, lokalnim preduzećima, uključujući mala i srednja preduzeća.

Dodaje se da ove tehnologije i oprema stižu sa prethodno odobrene liste na EBRD platformi Green Technology Selector, koja predstavlja jednostavan alat za identifikaciju, praćenje i promovisanje najbolje dostupne tehnologije.

"EBRD nastavlja da promoviše zelene investicije u Srbiji i povećava finansiranje lokalnih kompanija preko partnerskih finansijskih institucija. Zadovoljstvo nam je što S-lizing postaje naša nova partnerska institucija i nadamo se da je ovaj projekat samo početak dugogodišnje saradnje", istakla je direktorka EBRD-a za finansijske institucije. Aleksandra Vukosavljević.

Predsednik Izvršnog odbora S-Lizinga Bojan Vračević istakao je da su ESG principi (Environmental, Social and Governance - skup standarda koji usmeravaju korporativne politike kako bi bile u skladu sa konceptima održivog razvoja u oblastima životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja) duboko ukorenjeni u poslovnu filozofiji kompanije, zbog čega je ovo partnerstvo izuzetno važno.

"U potpunosti smo posvećeni unapređivanju održivosti poslovanja, a podrška projektima koji su usredsređeni na obnovljive izvore energije biće naš imperativ u budućnosti. Podrška EBRD-ja i GCF-a zelenim investicijama biće od neprocenjive vrednosti na ovom putu", naveo je Vračević.

Podseća se da je EBRD do sada uložio skoro 8,7 milijardi evra u Srbiju u 340 projekata, od kojih skoro 70 odsto podržava razvoj privatnog sektora.

Samo u 2023. godini EBRD je uložila više od 680 miliona evra u privredu Srbije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori