Web Analytics
Deset gradova Evrope dobilo oznaku Misije EU za planove za klimatsku neutralnost do 2030. - BetaRS

Deset gradova Evrope dobilo oznaku Misije EU za planove za klimatsku neutralnost do 2030.

Klimatske promene | Izvor: Beta | 12.10.2023 | access_time 14:50
Deset gradova Evrope dobilo oznaku Misije EU za planove za klimatsku neutralnost do 2030.
Deset gradova Evrope je dobilo oznaku Misije EU za klimatski neutralne i pametne gradove, kojom se odaje priznanje njihovim planovima da dostignu klimatsku neutralnost do 2030. godine, saopštila je danas Evropska komisija.

Oznaku su dobili Senderborg (Danska), Manhajm (Nemačka), Madrid, Valensija, Valjadolid, Vitorija/Gasteiz, Saragosa (Španija), Klagenfurt (Austrija), Kluž-Napoka (Rumunija) i Stokholm (Švedska).

Cilj je da se olakša pristup javnim i privatnim izvorima finansija, na regionalnom, nacionalnom i EU nivou, radi postizanja klimatske neutralnosti.

Oznakom su nagrađeni gradovi koji su uspešno pripremili klimatske ugovore, u kojima se iznosi opšta vizija klimatske neutralnosti, sa akcionim planom i investicionom strategijom.

"Ovih 10 gradova utire put drugima da brže krenu ka pravednoj zelenoj i digitalnoj tranziciji i daju primer za inkluzivno zajedničko kreiranje politike na lokalnom nivou. Ukupno 100 gradova EU učestvuje u Misiji gradova EU i još 12 gradova iz zemalja povezanih sa programom Horizont Evropa", navodi se u saopštenju Komisije.

Gradovi koji su dobili oznaku misije EU sada mogu da je koriste kao znak poverenja u svoje planove za klimatsku neutralnost, posebno kada se obraćaju javnim i privatnim finansijerima.

Gradovi troše više od 65 odsto svetske energije i proizvode više od 70 odsto emisija ugljen-dioksida. U saopštenju Komisije se ističe da je delovanje u gradovima ključno za ublažavanje klimatskih promena i ubrzanje napora ka dostizanju klimatske neutralnosti do 2050.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene