Web Analytics
Bregu: Važno pomoći gradovima da postanu ekološki i digitalno napredni - BetaRS

Bregu: Važno pomoći gradovima da postanu ekološki i digitalno napredni

Tranzicija | Izvor: Beta | 12.10.2023 | access_time 15:05
Bregu: Važno pomoći gradovima da postanu ekološki i digitalno napredni
BETAPHOTO/RCC/Armand Habazaj
Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Tirani da je od "presudne važnosti" da se pomogne gradovima i regionima da ubrzaju svoju transformaciju u ekološki i digitalno napredne.  

"Gradovi su obično u prvim redovima kada govorimo o suočavanju sa gorućim pitanjima životne sredine - od zagađenja vazduha, do upravljanja otpadom i uticaja klimatskih promena. Gradovi troše više od 65 odsto svetske energije i odgovorni su za više od 70 odsto globalne emisije ugljenika", rekla je Bregu na otvaranju prvog Foruma lokalnih samouprava.

Ona je dodala da su za rešavanje ovih pitanja potrebne "značajne promene urbane infrastrukture, sistema prevoza i izvora energije, što mogu biti složeni i skupi zahvati", saopšteno je iz RCC.

"Zato je od presudne važnosti da se pomogne gradovima i regionima da ubrzaju svoju transformaciju u ekološki i digitalno napredne urbane sredine", dodala je.

Prvi Forum lokalnih samouprava je organizovao RCC, sa opštinom Tirana i Mrežom udruženja lokalnih samouprava Jugoistočne Evrope (NALAS).

"Pokretanje strukturiranog regionalnog dijaloga sa lokalnim samoupravama ovde danas, uoči samita Berlinskog procesa i usred obnovljenih diskusija o ubrzanoj integraciji u Evropsku uniju i smelijem Planu rasta, ali i nakon dugotrajne energetske krize, je pravovremena prilika da se utre put lokalizaciji i decentralizaciji sprovođenja Zelene agende za Zapadni Balkan", navela je Bregu.

Forum pod nazivom "Priprema za budućnost: Inovacije, ekologija i unapređenje – Zapadni Balkan zajedno za pametne gradove" označava početak strukturiranog dijaloga između lokalnih samouprava sa Zapadnog Balkana s ciljem ubrzavanja sprovođenja Zelene agende za Zapadni Balkan na lokalnom nivou.

"Suština današnjeg skupa i našeg razgovora je da se ubrzaju zajednička nastojanja u pravcu inovacija, ekologije i unapređenja. Saradnja između lokalnih i centralnih nivoa vlasti, angažman sa civilnim društvom i privatnim sektorom, kao i naša talentovana omladina preduzetničkog duha mogu svojom stručnim znanjima i resursima širokog dijapazona pomoći našem regionu u prelasku na zeleniju digitalnu budućnost", zaključila je Bregu.

Pored Bregu, učesnicima su se u uvodnom delu obratili i ministar za lokalnu samoupravu Albanije Arbjan Mazniku, ambasador EU u Albaniji Luiđi Soreka, predsednik Mreže udruženja lokalnih samouprava Jugoistočne Evrope i načelnik istanbulske opštine Fatih Mehmet Ergun Turan, kao i generalni sekretar Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Matieu Mori.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije