Web Analytics
Čadež: U planu zajednički tehnološki projekti privreda Srbije i Jermenije - BetaRS

Čadež: U planu zajednički tehnološki projekti privreda Srbije i Jermenije

Ekonomija | 12.10.2023 | access_time 16:05
Čadež: U planu zajednički tehnološki projekti privreda Srbije i Jermenije
Foto: Milos Miskov
Privredna komora Srbije (PКS) planira posetu srpskih kompanija Jermeniji kako bi se razmotrili potencijali za jačanje saradnje dve privrede, izjavio je danas predsednik PKS Marko Čadež.

"U planu je i zajednički rad sa jermenskim kolegama na osnivanju tehnoloških centara za besplatno obrazovanje mladih u ruralnim sredinama Srbije, a po uzoru na jermenski TUMO centar za kreativne tehnologije koji ima svoje habove širom sveta", rekao je Čadež na sastanku sa ambasadorom Jermenije u Beogradu Ašotom Hovakimijanom.

TUMO centar za kreativne tehnologije je besplatni obrazovni program za tinejdžere, uzrasta od 12 do 18 godina, koji se specijalizuju za IT, tehnologiju i dizajn, a njihovo obrazovanje se odvija u različitim TUMO centrima u Jermeniji, Parizu, Berlinu, Cirihu, Moskvi, Bejrutu, Tirani...

"Sa TUMO centrom iz Jermenije želimo da realizujemo tehnološki projekat namenjen ruralnim sredinama u Srbiji, gde bi se naši mladi besplatno obrazovali za tehnologije budućnosti“, rekao je Čadež.

Predsednik PКS je istakao da postoji značajan prostor za unapređenje privredne saradnje dve zemlje, posebno u IT sektoru, zdravstvenoj industriji, poljoprivredi i proizvodnji mašina.

Hovakimian je naveo da je Jermenija uspela prošle godine da ostvari privredni rast od 12,5 odsto, a da deset procenata tog rasta čini IT i startap sektor.

Govoreći o potencijalnoj saradnji dve privrede na osnivanju TUMO centra u Srbiji, Hovakimian je istakao da je Jermenija takve tehnološke centre pokrenula širom sveta i da njihova iskustva pokazuju da više od 90 odsto mladih koji prođu kroz ovaj obrazovni centar odmah dobiju posao u velikim međunarodnim kompanijama.

Ambasador Jeremenije je rekao da postoji prostor za značajniju saradnju dve zemlje u sektoru turizma, poljoprivrede i usluga, posebno u sferi startap ekosistema, navodi se u saopštenju PKS.

Teme