Web Analytics
Velika petorka 21. oktobra u Prištini i Beogradu radi spasavanja sporazuma iz Ohrida - BetaRS

Velika petorka 21. oktobra u Prištini i Beogradu radi spasavanja sporazuma iz Ohrida

Kosovo | 12.10.2023 | access_time 16:15
Velika petorka 21. oktobra u Prištini i Beogradu radi spasavanja sporazuma iz Ohrida
Foto: Olivier Matthys
Predstavnici SAD, Francuske, Nemačke, Italije i EU posetiće 21. oktobra Prištinu i Beograd, sa ciljem postizanja napretka u primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Briselu.

U delegaciji, koja će prvo posetiti Prištinu, a potom Beograd, biće specijalni predstavnici SAD i EU za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, zatim specijalni izaslanici predsednika Francuske i kancelara Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner, i savetnik italijanske premijerke Frančesko Talo.

Ista petorka je bila u Prištini i Beogradu i u januaru ove godine, oko mesec dana pre nego što su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti saglasili u Briselu sa Sporazumom o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, poznatim i kao francusko-nemački plan.

Diplomatski izvori RSE u Briselu navode da je takozvana "velika petorka" garant tog Sporazuma, o čijoj su se primeni Vučić i Kurti saglasili 18. marta u Ohridu, da niko ne želi da on propadne, i da je unapređenje procesa normalizacije odnosa jedini način da se situacija stabilizuje na duge staze.

Izvori navode i da je za spas Sporazuma potrebna veća i vidljivija posvećenost SAD, Nemačke i Francuske, budući da predstavnici EU više nemaju moć da ubede dve strane, posebno posle nedavnih neuspeha u briselskom dijalogu.

Petorka dolazi u Prištinu i Beograd u jeku napetosti u odnosima dve strane zbog oružanog sukoba grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska, na severu Kosova, 24. septembra. Tada je od eksplozije poginuo kosovski policajac, a kasnije u razmeni vatre i trojica Srba.

Deset dana pre sukoba u Banjskoj, Vučić i Kurti su se sastali u Briselu, prvi put posle četiri meseca, ali je ta runda dijaloga okončana neuspešno jer Priština nije prihvatila predlog EU o redosledu primene sporazuma iz Brisela i Ohrida.

Teme

Novo

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Društvo

Kosarka

IT

Zelena Srbija