Web Analytics
Mrkić: Očekujem da u Pekingu bude potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini Kine i Srbije - BetaRS

Mrkić: Očekujem da u Pekingu bude potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini Kine i Srbije

Svet | 13.10.2023 | access_time 10:00
Mrkić: Očekujem da u Pekingu bude potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini Kine i Srbije
Foto: Kineska medijska grupa

Inicijativa Pojas i put koju je pre deset godina lansirao predsednik Kine i generalni sekretar Komunističke partije Kine Si Đinping prevazilazi Maršalov plan pokrenut posle Drugog svetskog rata po svom konceptu, ciljevima, ali i obimu uloženih sredstava, kao i po broju zemalja učesnica, kojih je više od 150, ocenio je nekadašnji šef srpske diplomatije Ivan Mrkić

U autorskom tekstu za Kinesku medijsku grupu (CMG) Mrkić je ukazao da je sama filozofija Pojasa i puta potpuno različita od svega do sada poznatog i zabeleženog. Njegove glavne karakteristike su nenametljivost i dobrovoljnost. Nema dominacije, ni potčinjenosti, naveo je i dodao da u njemu učestvuje samo onaj ko to želi.

Sam projekat Novog puta svile, po rečima Mrkića, zamišljen je kao oslonac pristupu globalnoj zajednici sa zajedničkom budućnošću. I prvi put dolazi od jedne zemlje koja je sa juga, a ne severa, i koja se još uvek razvija,jer je, takoreći nedavno, savladala siromaštvo u sopstvenoj zemlji. Bez takvog poimanja nema, uveren sam, suštinskog svetskog mira i ravnomernog razvoja svih naroda i država, naveo je.

Mrkić navodiiI da uskoro u prestonicu Kine stižu delegacije skoro svih zemalja učesnica projekta Pojas i put na treći, jubilarniom forum kojim se obeležava desetogodišnjica implementacije Pojasa i puta, među kojima će biti i delegacija Srbije predvođena predsednikom Aleksandarom Vučićem.

U delegaciji ce biti i desetak ministara iz Vlade Srbije, a očekuje se potpisivanje tridesetak međudržavnih i komercijalnih sporazuma. Najbitnije je to što se nadamo potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije.

Velika je radost i razumljiva su očekivanja od novog susreta dvojice predsednika. Pretpostavljamo da će se predsednici Si Đinping i Aleksandar Vučić i sresti u u Pekingu, naveo je Mrkić.

On je ocenio da je veliki broj učesnika na predstojećem skupu najbolji odgovor na optužbe da Kina "stvara dužnike" među zemljama koje koriste kineske kredite i njene ogromne investicije, koje striktno vode računa o izboru prioriteta i preferencijama zemlje koja sama trazi kinesku pomoć.

Nema nikakvih uslovljavanja i pridikovanja, o ucenama da ne govorimo. Srbija u potrazi za finansiranjem njenih projekata, srećom i pameću nadležnih u našoj vladi, nije nikakav izuzetak među brojnim zemljamam, naghlasio je.

Dodao je da je Srbija uz pomoć kineskih investicija dobila brzu prugu od Beograda do Novog Sada, a nastavlja ubrzano njenu gradnju do Subotice I da se nada da će se uskoro stizati za tri sata železnicom od Beograda do Budimpešte.

Takođe je naveo da se nada da će sledeće godine Srbija ponovo biti u prilici da ugosti kineskog predsednika Si Đinpinga, koji je još pre deset godina, prvi put izgovorio pred tadašnjim predsednikom Srbije, Tomislavom Nikolićem, da među našim narodima i zemljama postoji "čelično prijateljstvo".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika