Web Analytics
Kineski naučnici predlažu strategiju za proučavanje kognitivne inteligencije - BetaRS

Kineski naučnici predlažu strategiju za proučavanje kognitivne inteligencije

Društvo | 13.10.2023 | access_time 13:45
Kineski naučnici predlažu strategiju za proučavanje kognitivne inteligencije
Xinhua/Li Xin

Kineski naučnici su nedavno predložili strategiju za evoluciju neuronskih kola inspirisanih mozgom, bacajući svetlo na razvoj šiljastih neuronskih mreža sa boljom biološkom verodostojnošću i efikasnošću, saopštila je Kineska akademija nauka (CAS).

Ova studija, inspirisana mozgom, predlaže ideju za istraživanje opšte kognitivne inteligencije, rekao je Zeng Ji, istraživač sa Instituta za automatizaciju pri Akademiji i vođa studijskog tima, prenosi Sinhua.

Različita neuronska kola u mozgu su uključena u razvoj različitih kognitivnih funkcija, a adaptivna sinergija kola podstiče ljudsku percepciju, učenje i donošenje odluka. Od značaja je istražiti dinamičke karakteristike bioloških neuronskih kola iz računarske perspektive i primeniti ih za poboljšanje sposobnosti sistema veštačke inteligencije.

Primenom evoluiranih neuronskih kola, istraživači konstruišu šiljaste neuronske mreže za klasifikaciju slika i jačanje zadatka učenja. Koristeći strategiju evolucije neuronskih kola inspirisanu mozgom (NeuEvo) sa bogatim tipovima neuronskih kola, evoluirana šiljasta neuronska mreža uveliko poboljšava sposobnost percepcije i jačanje zadataka učenja, pokazala je studija.

U kombinaciji sa algoritmima jačanja dubinskog učenja, NeuEvo postiže performanse uporedive sa veštačkim neuronskim mrežama, navodi se u studiji.

Studija je nedavno objavljena u SAD u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Teme