Web Analytics
Sudski proces meštana Velikih Crljena protiv EPS-a bez pomaka već dve i po godine - BetaRS

Sudski proces meštana Velikih Crljena protiv EPS-a bez pomaka već dve i po godine

Životna sredina | Izvor: Beta | 13.10.2023 | access_time 15:45
Sudski proces meštana Velikih Crljena protiv EPS-a bez pomaka već dve i po godine
U sudskom procesu građana Velikih Crljena protiv Elektroprivrede Srbije zbog zagađenja iz termoelektrane već dve i po godine nema nikakvog pomaka, zbog čega je podnet prigovor zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Građani Velikih Crljena su u februaru 2021. godine podneli tužbu Prvom Osnovnom sudom u Beogradu, tražeći uklanjanje izvora opasnosti i prestanak povreda ustavnih i zakonskih prava ličnosti uzrokovanih štetnim aktivnostima Termoelektrane Kolubara A.

Analizom zemljišta utvrđeno je da su na četiri lokacije na području TE Kolubara u Velikim Crljenima prekoračene remedijacione vrednosti arsena, a da su na svim mernim mestima prekoračene maksimalno dozvoljene vrednosti drugih zagađujućih materija u zemljištu.

U izveštaju koji je Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije dostavilo Agenciji za zaštitu životne sredine navodi se da je na svih 17 uzorkovanih mesta utvrđeno prekoračenje graničnih vrednosti zagađujućih i opasnih materija, među kojima su nikl, hrom, bakar, živa, kadmijum, olovo, cink i policiklični aromatični ugljovodonik.

Advokatska kancelarija Sretena Đorđevića, koja zastupa grupu meštana Velikih Crljena u tri sudska postupka protiv EPS-a, podnela je prigovor zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku predsedniku Prvog osnovnog suda u Beogradu, pozivajući se i na praksu Evropskog suda za ljudska prava.

"Od podnošenja tužbe do danas proteklo je više od dve godine i sedam meseci, a da u postupku nije sprovedena nijedna dokazna radnja. Štaviše, više od dve godine i pet meseci traje samo postupak utvrđivanja nadležnosti beogradskih sudova za suđenje u ovom predmetu, što je apsolutno suprotno Zakonu o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, Zakonu o parničnom postupku, Ustavu i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima", saopštila je advokatska kancelarija, istakavši da bi prema Zakonu o zaštiti životne sredine ovaj postupak trebalo da bude hitan.

U saopštenju se ukazuje da je Viši sud u Beogradu utvrdio povredu zakona od strane Prvog osnovnog suda koja "uzrokuje višemesečno produženje postupka odlučivanja o nadležnosti, a direktno na štetu građana Velikih Crljena koji su konstantno i dalje izloženi neograničenom i nekontrolisanom zagađenju sredine u kojoj žive, rade, formiraju porodice i odgajaju svoju decu".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina