Web Analytics
Egipat strahuje od masovnog priliva izbeglica posle poziva Izraela da se Palestinci evakuišu - BetaRS

Egipat strahuje od masovnog priliva izbeglica posle poziva Izraela da se Palestinci evakuišu

Svet | Izvor: Beta-AP | 13.10.2023 | access_time 17:50
Egipat strahuje od masovnog priliva izbeglica posle poziva Izraela da se Palestinci evakuišu
Današnji poziv Izraela da se polovina stanovništva pojasa Gaze evakuiše na jug te palestinske enklave povećala je strahovanja Egipta od masovnog priliva izbeglica preko granice, koju obezbeđuju hiljade pripadnika egipatskih snaga bezbednosti.

Otkako je subotnji napad palestinskog ekstremističkog Hamasa izazvao snažnu odmazdu Izraela u Gazi, egipatsko rukovodstvo je mahnito pokušavalo da pregovara o ulasku humanitarne pomoći iz Egipta na tu palestinsku teritoriju, delimično u nadi da će sprečiti egzodus Palestinaca na Sinajsko poluostrvo. Zvaničnici Egipta navode da Izrael nije odgovorio na te njihove napore.

Očekuje se da će američki državni sekretar Entoni Blinken posetiti Kairo tokom vikenda i da će egipatski zvaničnici razgovarati sa njim o ulasku humanitarne pomoći iz Egipta u Gazu preko prelaza Rafa.

Izrael je blokirao pojas Gaze, zaustavivši ulazak hrane, vode, lekova i goriva za 2,3 miliona Palestinaca na toj teritoriji, koju istovremeno žestoko bombarduje od subote.

Prelaz Rafa je usled toga ostao jedini mogući način ulaska u Gazu, ali su ga egipatske vlasti zatvorile zbog kontinuiranih izraelskih vazdušnih udara na palestinsku stranu tog prelaza. Kamioni sa humanitarnom pomoći ostali su na egipatskoj strani prelaza.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi pozvao je juče na omogućavanje pristupa Gazi preko prelaza Rafa, ali je odbacio mogućnost puštanja velikog broja Palestinaca u Egipat, navodeći da je "važno da palestinski narod opstane na svojoj zemlji" i ukazujući da je u Egiptu već oko devet miliona izbeglica.

Broj izbeglica u Egiptu povećan je ove godine pošto je u tu zemlju ušlo 300.000 Sudanaca, koji su pobegli od rata u svojoj zemlji.

Visoki bezbednosni zvaničnik Egipta rekao je za Asošiejted pres da su vlasti te zemlje preduzele "mere bez presedana" da spreče proboj granice sa Gazom i da su na njoj razmeštene hiljade pripadnika snaga bezbednosti.

Vlasti u Kairu su zabrinute da bi stotine hiljada palestinskih izbeglica mogle trajno da ostanu na teritoriji Egipta jer je neizvesno da li će biti garancija za njihov povratak u Gazu.

Palestinci i drugi arapski narodi dobro pamte rat iz 1948. godine, koji je izbio odmah posle proglašenja nezavisnosti Izraela. Palestinci su tada proterani ili su pobegli u susedne zemlje i od tada im nije dozvoljeno da se vrate, što je glavna prepreka u mirovnom procesu.

Zvaničnici u Kairu dugo strahuju da Izrael želi da prebaci odgovornost za Palestince na Egipat, koji je vladao pojasom Gaze između bliskoistočnih ratova 1948. i 1967. godine.

Kada je Hamas 2007. preuzeo vlast u Gazi, Egipat se pridružio Izraelu u blokadi te enklave, koja podrazumeva strogu kontrolu ulaska zaliha i izlaska ljudi.

Izraelski poziv Palestincima da se evakuišu na jug Gaze povećao je očekivanja da će uslediti kopneni napad. Vojska Izraela je saopštila da će Palestincima koji se evakuišu biti dozvoljen povratak kada se rat završi, ali nastavak bombardovanja na jugu Gaze nagoveštava da će uslediti jak pritisak na egipatsku granicu.

Izrael nije izneo detalje dugoročnog plana za Gazu osim uništenja Hamasa. I ako raseljenima bude dozvoljen povratak, nije poznato šta će ostati od njihovih domova i privrede.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Odbojka

Hronika