Web Analytics
Ukrajinski zvaničnik: Ruska ofanziva kod Avdijivke na istoku Ukrajine - BetaRS

Ukrajinski zvaničnik: Ruska ofanziva kod Avdijivke na istoku Ukrajine

Svet | Izvor: Beta-AFP | 14.10.2023 | access_time 15:20
Ukrajinski zvaničnik: Ruska ofanziva kod Avdijivke na istoku Ukrajine
Situacija je "napeta" danas u Avdijivki gradu na istoku Ukrajine koji je već nekoliko dana na meti velike ofanzive ruskih snaga koje još jednom pokušavaju da je opkole, rekao je ukrajinski gradonačelnik.

Situacija je "jako napeta, već peti dan, i neprijatelj nije prestao da napada ili bombarduje položaje oko grada", rekao je gradonačelnik Vitalij Barabaš za ukrajinsku televiziju.

On smatra da je ruski cilj da opkoli grad  i rekao je da Moskva šalje sve više trupa da zauzme Avdijivku.

Po gradonačelniku u gradu su ostala svega 1.622 civila i evakuacije su teške zbog stalnih artiljerijskih napada. Pre ruske invazije u gradu je bilo 30.000 stanovnika.

Grad se nalazi 13 kilometara severno od Donjecka koji je pod ruskom kontrolom, i kratko je u julu 2014. godine pao u ruke proruskih separatista koje je Moskva podržavala oružjem, ali je potom oslobođen i vraćen pod ukrajinsku kontrolu.

Od tada grad obeležava liniju fronta u toj zoni i već je redovno bio na meti artiljerijskih napada i pre početka ruske invazije u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Gradonačelnik je ipak rekao danas da je protekla noć bila prva u poslednjih nekoliko dana da nije bilo ruskih raketnih napada na grad, ali od jutros se nstavlja raketnoo gađanje grada sa severa i juga.

Ruska vojska je danas saopštila da su u toj zoni jedince Grupe Jug u saradnji sa avijacijom i artiljerijom "odvratile neprijateljski napad i potisnule osoblje i opremu ukrajinske vojske u više mesta", uključujući Avdijivku.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u četvrtak rekao da se njegova vojska drži dobro i da pruža otpor ruskim napadima dok su ruske trupe tvrdile da su poslednjih dana poboljšale položaje u tom sektoru.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika