Web Analytics
Evakuacija sa severa pojasa Gaze i juga Izraela pred očekivanu kopnenu ofanzivu - BetaRS

Evakuacija sa severa pojasa Gaze i juga Izraela pred očekivanu kopnenu ofanzivu

Svet | 15.10.2023 | access_time 14:55
Evakuacija sa severa pojasa Gaze i juga Izraela pred očekivanu kopnenu ofanzivu
AP Photo/Ariel Schalit

Ambasada SAD u Jerusalimu danas je hitno pozvala američke građane na severu pojasa Gaze da se evakuišu na jug pred očekivanu kopnenu operaciju izraelske vojske.

Kako je navedeno, američkim građanima, koji to mogu da učine bezbedno, savetuje de da se premeste sada u južni deo Gaze, "južno od Doline Gaza ka Kan Junisu".

"Mi radimo na potencijalnim opcijama za odlazak iz Gaze za građane SAD", dodaje se u pozivu, preneli su izraelski mediji.

UN se u međuvremenu saopštile da je naredba Izraela o evakuaciji severnog dela pojasa Gaze podstakla masovno premeštanje stanovnika ka jugu palestinske enklave.

Izrael je naredio, kako navodi Agencija Frans pres, da 1,1 milion palestinskih civila napusti severni deo Gaze i od tada neprekidna kolona porodica u prepunim vozilima, kamionima i magarećim zapregama ide ka jugu.

"Masovno premeštanje sa severa ka jugu pojasa Gaze od tada traje, od petka ujutru, pošto je Izrael naredio stanovnicima da se evakuišu pred vojnu operaciju", saopštila je humanitarna agencija UN OCHA.

"Humanitarni partneri javljaju da se broj raseljenih osoba značajno povećao u protekla 24 sata, ali tačan broj nije poznat", saopštila je agencija.

Danas su i stanovnici grada Sderota na jugu Izraela u autobusima otišli u druge delove zemlje da izbegnu baražnu raketnu vatru iz pojasa Gaze, navodi AP.

Ekstremisti iz Hamasa koji su se ubacili u Izrael 7. oktobra ubili su više od 1.300 ljudi i ispalili hiljade raketa.

Sderot u kojem živi oko 34.000 ljudi, udaljen je nešto manje od dva kilometra od granice pojasa Gaze i bio je česta meta.

Hiljade stanovnika su već otišle iz tog grada prošle nedelje u okviru programa koje sponzoriše država i smestile se u hotele.

Zamenik gradonačelnika Sderota Elad Kalimi je rekao da je grad pretrpeo 75 direktnih pogodaka raketama otkako je Hamas napao Izrael i počeo rat koji traje već devet dana.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika