Web Analytics
Lideri iz zemalja u razvoju stižu u Kinu na forum Pojas i put - BetaRS

Lideri iz zemalja u razvoju stižu u Kinu na forum Pojas i put

Svet | 16.10.2023 | access_time 10:25
Lideri iz zemalja u razvoju stižu u Kinu na forum Pojas i put
Lideri zemalja u razvoju dolaze u Peking na samit koji organizuje kineska Vlada kako bi obeležila desetu godišnjicu inicijative "Pojas i put". 

Očekuje se dolazak predstavnika oko 130 zemalja u utorak i sredu, među njima premijer Etiopije Abij Ahmed, predsednik Šri Lanke Ranila Vikremesinge, predsednik Republike Kongo Denis Sasu Ngeso, premijer Papue Nove Gvineje Džejms Marape i kambodžanski premijer Hun Manet. 

Očekuje se da će forumu prisustvovati i ruski predsednik Vladimir Putin, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je na društvenoj mreži X da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov već doputovao u Peking, gde se sastao sa šefom kineske diplomatije Vang Jijem. 

Mađarski predsednik Viktor Orban se u nedelju sastao sa kineskim liderom Si Đinpingom i premijerom Li Ćjangom, javila je mađarska državna novinska agencija MTI.

U okviru inicijative Pojas i put, kineske kompanije gradile su luke, puteve, železnice, elektrane i drugu infrastrukturu širom sveta u pokušaju da podstaknu trgovinu i ekonomski rast sa tim državama. 

Ali ogromni kineski zajmovi kojim su finansirani ti projekti su opteretili neke siromašnije zemlje velikim dugovima.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika