Web Analytics
Zeleno-levi front protiv podizanja spomenika i osnivanja muzeja Dragoljubu Mihailoviću - BetaRS

Zeleno-levi front protiv podizanja spomenika i osnivanja muzeja Dragoljubu Mihailoviću

Politika | 16.10.2023 | access_time 14:00
Zeleno-levi front protiv podizanja spomenika i osnivanja muzeja Dragoljubu Mihailoviću
Foto: Beta/Ana Slović

Zeleno-levi front osudio je danas nameru da se u Beogradu osnuje muzej i podigne spomenik komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Mihailoviću, jer ta organizacija smatra da je on ratni zločinac i saradnik nacističkog okupatora.

"Osim što je svrha ovakvog pokušaja istorijskog revizionizma dalja polarizacija srpskog društva kopanjem rana iz prošlosti, on otkriva i političku pozadinu ovog nedopustivog i reakcionarnog čina. Sramno je da iza podizanja ovog spomenika stoji Socijalistička Partija Srbije, odnosno njen poslanik Igor Braunović, koji je ujedno i direktor javnog preduzeća Srbijašume", navodi se u saopštenju.

Mihailović je osuđen za ratne zločine 15. jula 1946. godine na smrtnu kaznu od posleratnih jugoslovenskih vlasti, a pogubljenje je sprovedeno dva dana kasnije na nepoznatoj lokaciji. Viši sud u Beogradu je 14. maja 2015. godine doneo rešenje kojim je ta presuda proglašena ništavnom i kojom je usvojen zahtev za rehabilitaciju, nakon čega se on smatra neosuđivanom osobom.

Zeleno-levi front je naveo da je nejasno sa čijom se dozvolom namerava podići taj spomenik u javnom prostoru, budući da Skupština grada Beograda, odnosno njena Komisija za spomenike, nije nikada donela odluku o podizanju ovakvog obeležja.

"Pokušaji normalizacije zločinačke prakse četničkog pokreta, kroz veličanje upravo njegove najistaknutije figure, Dragoljuba Mihailovića, predstavljaju tešku uvredu uspomeni na žrtve fašističkog terora na ovim prostorima, kao i na sve žrtve ratnih zločina devedesetih godina prošlog veka, koje su počinile upravo snage inspirisane četničkom ideologijom", naveo je u saopštenju istoričar umetnosti i koordinator grupe za kulturu Zeleno-levog fronta Branislav Dimitrijević.

Teme