Web Analytics
Putin danas s vođama Palestinske uprave, Izraela i Egipta, a razgovarao sa šefovima Irana i Sirije - BetaRS

Putin danas s vođama Palestinske uprave, Izraela i Egipta, a razgovarao sa šefovima Irana i Sirije

Svet | Izvor: Beta-AFP | 16.10.2023 | access_time 16:10
Putin danas s vođama Palestinske uprave, Izraela i Egipta, a razgovarao sa šefovima Irana i Sirije
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovaraće danas telefonom sa predsednikom Egipta, s predsednikom Palestinske uprave i premijerom Izraela, a već je razgovarao s vođama Irana i Sirije, rekao je diplomatski savetnik Kremlja.

"Predsednik je već razgovarao sa predsednicima Sirije i Irana (Bašarom al Asadom i Ebrahimom Raisijem)", rekao je Juri Ušakov, prenele su ruske novinske agencije. 

Najavio je da će Putin danas imati još telefonskih razgovora - sa predsednikom Egipta Abdel Fatahom Al-Sisijem, sa predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom i sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom.

Ušakov je rekao da Putin pre odlasaka u Peking na forum "Pojas i put" razgovara sa glavnim zemljama u vezi s ratom u Izraelu.

Putin će tim razgovorima iznosi stav Rusije, i njene procene i saznaje stavove svojih kolega, rekao je Ušakov, prenosi agencija TASS.

Ušakov je rekao da je neophodno odmah prekinuti vatru na Bliskom istoku i preći na pregovore i da pregovori o bliskoistočnom rešenju treba da se zasnivaju na primeni principa dve države.

"Verovali smo i verujemo da bi cilj bilo kakvih mirovnih pregovora trebalo da bude sprovođenje 'formule dve države' koju su odobrile UN, a koja redviđa stvaranje nezavisne palestinske države sa glavnim gradom u Istočnom Jerusalimu, a ta država bi bila u miru i bezbednost sa Izraelom", rekao je on.

On je dodao da je "u ovoj situaciji glavna stvar da se odmah prekine vatra i započne proces političkog rešavanja".

"Bliskoistočni sukob je dugotrajan, ali sada moramo preduzeti aktivne, drastične korake da bismo zaustavili ovo zaoštravanje bez presedana", rekao je on, preneo je TASS.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika