Web Analytics
Obeležen Dan BIA, Vulin položio vence na spomeniku Rankoviću i Peneziću - BetaRS

Obeležen Dan BIA, Vulin položio vence na spomeniku Rankoviću i Peneziću

Politika | 17.10.2023 | access_time 11:20
Obeležen Dan BIA, Vulin položio vence na spomeniku Rankoviću i Peneziću
Foto: Beta/Bezbednosno-informativna agencija

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) obeležila je danas 124 godine od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove i prvog zakonskog uređivanja civilnih bezbednosno-obaveštajnih poslova u Srbiji. 

Direktor BIA Aleksandar Vulin položio je tim povodom venac na spomenik prvom načelniku Odeljenja za poverljive policijske poslove Jovanu S. Milovanoviću na Topčiderskom groblju u Beogradu, saopštila je Agencija. 

Vulin je položio vence i na spomenike Aleksandru Rankoviću i Slobodanu Peneziću Krcunu, prvim načelnicima Odeljenja za zaštitu naroda (OZNA) za Jugoslaviju i za Srbiju i "prvim antifašističkim" ministrima unutrašnjih poslova. 

U okviru obeležavanja 124. godišnjice osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove u zgradi BIA je održana svečana akademija, kojoj su, između ostalih, prisustvovali predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, direktori Vojnobezbednosne i Vojnoobaveštajne agencije, predstavnici pravosuđja i Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Pre početka svečane akademije, direktor BIA odao je poštu i položio venac poginulim pripadnicima službe u sedištu Agencije.

Bezbednosno-informativna agencija uspostavljena je 2002. godine kao civilna služba bezbednosti koja se bavi zaštitom bezbednosti Srbije, otkrivanjem i sprečavanjem delatnosti usmerenih na podrivanje ili rušenje Ustavnog poretka zemlje, istraživanjem, prikupljanjem, obradom i procenom bezbednosno-obaveštajnih podataka i saznanja od značaja za bezednost Srbije i informisanje nadležnih državnih organa o tim podacima.

Teme