Web Analytics
Ambasador BiH u Kini: Inicijativa Pojas i put promoviše ekonomsku saradnju i zajedničku budućnost - BetaRS

Ambasador BiH u Kini: Inicijativa Pojas i put promoviše ekonomsku saradnju i zajedničku budućnost

Ekonomija | 17.10.2023 | access_time 12:15
Ambasador BiH u Kini: Inicijativa Pojas i put promoviše ekonomsku saradnju i zajedničku budućnost
Foto: Ambasador Bosne i Hercegovine u Kini Siniša Berjan (Kineska medijska grupa)

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kini Siniša Berjan ocenio je da je Kina kao veliki igrač u međunarodnoj političkoj i ekonomskoj areni zemljama Zapadnog Balkana, pa tako i BiH pruža šansu da iskoriste njen privredni razvoj i ostvare sopstvene benefite.

Povodom 10. godišnjica uspostavljanja Inicijative Pojas i put koja obuhvata više od 150 zemalja, među kojima je i BiH, i u kojima živi više od pet milijardi ljudi ambasador Berjan je ocenio da ta Inicijativa predstavlja jednu važnu strategiju koju je kineska vlada predstavila sa ciljem međusobnog povezivanja zemalja duž rute i promocije ekonomske saradnje, prosperiteta, zajedničke budućnosti, inkluzivnosti i transparentnosti.

Berjan je za Kinesku medijsku grupu (CMG) istakao da je Bosna i Hercegovina zahvalna za mogućnost uključenja u ovu važnu inicijativu, u kojoj je od osnivanja 2013. godine.

''Kina je izuzetno važan strateški partner Bosne i Hercegovine, dosad je vrednost kineskih ulaganja premašila dve milijarde evra i zapravo Bosna i Hercegovina je četvrta zemlja u Centralnoj i istočnoj Evropi (CIE) po visini kineskih investicija, posle Srbije, Mađarske i Rumunije”, rekao je.

On je ukazao da se Kina razvija velikom brzinom i već sada beleži preko 20 odsto udela u svetskom bruto društvenom proizvodu i dodao da BiH pokušava da iskoristi veliki privredni zamah Kine.

Kao projekte posebno značajne za razvoj ekonomije u Bosni i Hercegovini ambasador je izdvojio termoelektrana Stanari.

“Prvi veliki infrastrukturni projekat, izgradnja termoelektrana Stanari, koji smo kompletirali sa našim kineskim partnerima u okviru mehanizma saradnje Kine i zemlja Centralne i Istočne Evrope, posebno se izdvaja jer su iskorišćena sredstva Kineske investicione banke”, kazao je.

Dodao je da su u realizaciji i mnogi drugi projekti, poput projekta izgradnje bolnice u Doboju, nekoliko hidroelektrana, kao i auto-putevi.

''Ne bih se složio sa mišljenjem pojedinih zapadnih zemalja da ova inicijativa predstavlja jednu geopolitički strategiju Kine. U principu ona može uvesti čovječanstvo u novu eru međunarodne saradnje, otvorenosti, prosperiteta i trajnog mira'', rekao je Berjan za CMG.

Ambasador Berjan je naglasio da su velike mogućnosti saradnje u oblasti turizma.

''Bosna i Hercegovina se nalazi u srcu Evrope i praktično predstavlja raskrsnicu i most između Istoka i Zapada. Upravo zbog ove specifične pozicije Bosne i Hercegovine možemo se pohvaliti bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, ali i veliki mogućnostima za turizam”, rekao je.

On je naglasio da je Bosna i Hercegovina 2018. godine uvela bezvizni režim za državljane Kine i otad beleži porast broja kineskih turista u Bosni i Hercegovini, koji su privučeni, kako je naveo, bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, predivnim pejzažima, gostoprimstvom naših ljudi, ali i gastronomijom.

Ambasador Bosne i Hercegovine naglasio je da je Kina, pod vođstvom Komunističke partije Kine, postigla veliki napredak, i omogućila da kineski građani istinski žive kineski san.

''Kina je veliki, moćan igrač u međunarodnoj političkoj i ekonomskoj areni i vodi jednu odmerenu politiku, time pruža veliku šansu zemljama Zapadnog Balkana, pa tako i Bosni i Hercegovini, da iskoriste privredni razvoj Kine i ostvare sopstvene benefite'', zaključio je Berjan.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT