Web Analytics
Stano: Srbija će morati da istupi iz bilateralnih sporazuma na dan prijema u EU - BetaRS

Stano: Srbija će morati da istupi iz bilateralnih sporazuma na dan prijema u EU

Politika | 17.10.2023 | access_time 13:35
Stano: Srbija će morati da istupi iz bilateralnih sporazuma na dan prijema u EU
Foto: Beta/Screenshot/YouTube

Srbija će morati da istupi iz svih bilateralnih sporazuma sa trećim licima na dan prijema u Evropsku uniju, izjavio je danas portparol EU Peter Stano.

Stano je objasnio da Srbija može da sklapa trgovinske sporazume sa drugim državama ili organizacijama pre pristupanja EU, pod uslovom da nisu u suprotnosti sa odredbama Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji.

"U kontekstu pregovora o pristupanju EU, Srbija se obavezala da će na dan pristupanja Evropskoj uniji istupiti iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini", rekao je Stano povodom potpisivanja trgovinskog sporazuma između Srbije i Kine.

On je dodao da povlačenje Srbije iz trgovinskih sporazuma sa trećim licima nije "novi uslov, već opšte pravilo koje važi za sve zemlje kandidate koje žele da uđu u EU", prenosi Radio slobodna Evropa.

Srbija i Kina su danas u Pekingu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kineskog predsednika Si Đinpinga, potpisale niz sporazuma, od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini.

Teme