Web Analytics
Predsednik : Ukrajina prvi put upotrebila rakete dugog dometa ATACMS - BetaRS

Predsednik : Ukrajina prvi put upotrebila rakete dugog dometa ATACMS

Svet | 17.10.2023 | access_time 20:35
Predsednik : Ukrajina prvi put upotrebila rakete dugog dometa ATACMS
AP Photo/Virginia Mayo, File

Ukrajina je prvi put u napadima protiv Rusije upotrebila američke rakete dugog dometa ATACMS, objaivio je danas predsednik Volodimir Zelenski.

On nije dao više detalja, a ukrajinske specijalne snage saopštile su ranije da su tokom noći pogodile dva aerodroma u zoni pod kontrolom Moskve.

"Sporazumi koje smo zaključili sa predsednikom (Džoom) Bajdenom se sprovode, i sprovede se na vrlo precizan način - rakete ATACMS su se pokazale", rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju objavljenom preko društvenih mreža.

Ni SAD ni Ukrajina nisu još zvanično objavili da su te američke rakete isporučene Kijevu. Zelenski nije rekao gde ni kada je njegova vojska upotrebila te rakete.

Ruski izvori su danas javili da je ukrajinska vojska noćas upotrebila rakete zemlja-zemlja dugog dometa.

Vladimir Rogov zvaničnik ruskih okupacionih snaga u regionu Zaporožja u Ukrajini je preko Telegrama napisao da je kasetna municija M74 američke rakete ATACMS pronađena u Berdjansku. On je govorio o noćnom udaru na aerodrom u tom gradu na jugu Ukrajine.

Ukrajinske specijalne snage su zapravo ranije danas saopštile da su tokom noći sprovele razorne udare na dva aerodroma ruske vojske, u Lugansku i Berdjansku, u zonama pod ruskom kontrolom.Kako su naveli preko Telegrama u toj operaciji su uništene piste za poletanje, devet helkoptera, protivvazduhoplovni sistem i skladište oružja.

Zelenski je ranije danas pozdravio to što su njegove snage udarile linije za rusko snabdevanje u vreme kada su angažovane u vrlo teškoj kontraofanzivi za oslobađanje okupiranih teritorija.

Ukrajina već mesecima traži od Evropljana i Amerikanaca da povećaju isporuke raketa dužeg dometa da bi mogli da pogode Ruse daleko iza fronta i tako poremete logistički lanac. Ali do sada zapad je dao samo ograničenu količinu te municije, strahujući da bi Ukrajina mogla da je upotrebi za napad na rusku teritoriju direktno kao što već radi sa sopstvenim dronovima.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika