Web Analytics
Vučić: Srbija u Kini potpisala rekordnih 18 sporazuma - BetaRS

Vučić: Srbija u Kini potpisala rekordnih 18 sporazuma

Politika | 18.10.2023 | access_time 09:00
Vučić: Srbija u Kini potpisala rekordnih 18 sporazuma
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da je Srbija tokom učešća na forumu inicijative Pojas i put potpisala 18 sporazuma ocenivši da je to rekordan broj, ali da su još važniji njihova suština i strateški karakter.

Vučić je rekao da je i danas razgovarao sa brojnim liderima, uključujući ponovne kratke susrete sa liderima Kine i Rusije.

Rekao je da je ponovo razgovarao i sa predsednikom Kenije Vilijamom Rutom o Kosovu i izrazio uverenje da će ona "poštovati teritorijalni integritet Srbije i povelju UN".

Najavio da sledeće godine planira da poseti više afričkih zemalja.

On je izjavio uoči učešća na prvoj sesiji foruma "Pojas i put" u Pekingu da Ujedinjene nacije treba da vrate svoju ulogu i značaj koji je nekad imala, kao i da su globalnoj ekonomiji najveća pretnja rat i skup novac.

"U svetu se događa to da ljudi sve više žele ne jednog policajca, već da se problemi rešavaju multilateralno i da organizacija UN vrati svoju ulogu i značaj koji je imala nekada, žele da saradnja, a ne nametanje rešenja i poštovanje međunarodno pravnih normi bude nešto čega ćemo da se držimo", rekao je Vučić.

"Meni je (kineski predsednik) Si Đinping rekao da je Srbija na poslednjoj sednici UN pokrenula niz važnih pitanja i čak citirao jednu rečenicu koju sam tamo izgovorio", izjavio je Vučić novinarima.

On je rekao je da su ratovi najveći izazov s kojim se globalna ekonomija suočava, a zatim i skup novac. "Zato vam je Evropa gotovo u recesiji. Ukoliko se nastavi sukob Izrael-Palestina biće još gore", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da je jedan od retkih koji može da vidi da raste broj država koje se pridružuju "širokom slobodarskom pokretu" pokušavajući da budu nezavisne.

"Takvim državama Kina pruža podršku i mislim da broj takvih zemalja raste. Tu su Azija i Afrika na primer koje su nosioci svetskog rasta. I mi to moramo da vidimo, mi to moramo da razumemo a ne da kao nojevi držimo glavu u pesku. Ako na vreme vidite takve stvari možete bolje da pozicionirate svoju državu", izjavio je Vučić.

Treći međunarodni strateški forum "Pojas i put" otvoren je danas u Pekingu, a okupio je zvaničnike iz više od 130 zemalja i 30 međunarodnih organizacija. Učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Teme