Web Analytics
Si Đinping svečano otvorio Treći forum inicijative Pojas i put - BetaRS

Si Đinping svečano otvorio Treći forum inicijative Pojas i put

Svet | Izvor: Beta | 18.10.2023 | access_time 09:45
Si Đinping  svečano otvorio Treći forum inicijative Pojas i put
Predsednik Kine Si Đinping rekao je danas na svečanom otvaranju Trećeg foruma za međunarodnu saradnju Pojas i put da je prvobitna namera te inicijative pokrenute pre 10 godina bila da se ugleda na drevni Put svile, kako bi se povećala  politička komunikacija, trgovinska i finansijska integracija, kao i kulturna razmena sa odgovarajućim zemljama.

Namera je, dodao je, i da se obezbedi pogon za rast svetske ekonomije, otvori novi prostor globalnog razvoja i pruži nova platforma za međunarodnu ekonomsku saradnju.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) Si je istakao da je u proteklih 10 godina, međunarodna saradnja u okviru Inicijative Pojas postigla plodne rezultate.

Saradnja u okviru Pojasa i puta proteže se od Azije i Evrope do Afrike i Latinske Amerike. Više od 150 zemalja i više od 30 međunarodnih organizacija potpisalo je dokumente o saradnji u cilju zajedničke izgradnje Pojasa i puta. Održana su tri foruma na najvišem nivou, a stvoreno je više od 20 multilateralnih platformi za saradnju u profesionalnim oblastima.

Saradnja u okviru Inicijative Pojas i put pretvorila je planiranu mapu u mapu stvarnog sveta, a realizovan je veliki broj malih, ali praktičnih projekata koji su koristili ljudima.

Zajednička diskusija i zajednička izgradnja, zajedničko deljenje, otvorenost, održivost, visoki standardi za dobrobit ljudi i održivi razvoj postali su važne smernice za visokokvalitetnu izgradnju Pojasa i puta, naveo je Si.

Prema njegovim rečima Kina je poslednjih 10 godina bila posvećena stvaranju globalne mreže međusobnih veza predvođenih ekonomskim koridorima, oslanjajući se na železnice, auto-puteve, aerodrome, luke, efikasno promovišući veliki promet robe, sredstava, tehnologije i osoblja među različitim zemljama.

Si je izjavio da je nakon izbijanja kovida-19, Pojas i putpostao put života i zdravlja. Kina je raznim zemljama obezbedila desetine milijardi maski i 2,3 milijarde doza vakcina, a sarađivala je sa više od 20 zemalja u proizvodnji vakcina, što je dalo jedinstven doprinos borbi kineskih partnera protiv epidemije, naveo je.

Kad je epidemija bila najteža širom Kine, Kina je dobila dragocenu podršku više od 70 zemalja.
Duboko smo svesni da je čovečanstvo zajednica koja međusobno zavisi i deli istu sudbinu, rekao je predsednik Kine Si Đinping, sumirajući iskustva zajedničke izgradnja Inicijative Pojas i put.

Kad je svet dobar, Kina se dobro razvija, kada je Kina dobra, svet će postajati još bolji. Kroz zajedničku izgradnju Pojasa i puta, vrata Kine otvorena prema svetu postajala su sve šira, unutrašnji delovi Kine su se od "bekova" pretvorili u "špiceve", otvaranje i razvoj priobalnih područja su podignuti na viši nivo, sve čvršća je i veza tržišta Kine sa svetskim tržištima, izjavio je Si.

Kina je trenutno glavni trgovinski partner više od 140 zemalja i regiona, ali i glavni izvor ulaganja u sve većem broju država. Bilo da su kineske investicije u inostranstvu, ili one koje dolaze iz drugih zemalja, odrazi su prijateljstva, saradnje, poverenja i nade, naglasio je predsednik Si.

Duh Puta svile, koji uključuje miroljubivu saradnju, otvorenost i inkluzivnost, uzajamno učenje i obostrane koristi, je najvažniji izvor snage za zajedničku izgradnju Inicijative Pojas i put. Drevni put svile poznat je u istoriji ne zbog ratnih konja i kopalja, nego i dobre volje i prijateljstva.

Zajednička izgradnja Pojasa i puta usmerena je na međusobnu pomoć. Kad vi živite dobro, trebalo i drugima omogućiti  da dobro žive. Ono što tražimo je zajednički razvoj i saradnja u kojoj svi dobijaju. Nećemo tražiti ideološku konfrontaciju, geopolitičke igre ili grupne političke konfrontacije i suprotivimo se jednostranim sankcijama, ekonomskoj prinudi i "razdvajanju i prekidanju industrijskih lanaca", rekao je Si.

U svom programskom govoru, Si Đnping je objavio da Kina podržava osam mera za izgradnju Pojasa i puta visokog kvaliteta.

Kina će ubrzati razvoj visokokvalitetnih redovnih teretnih vozova između Kine i EU, i organizovati Forum za međunarodnu saradnju. Radiće sa svim stranama na izgradnji novog logističkog kanala u Aziji i Evropi podržanog železničkim i drumskim saobraćajem. Kina će aktivno ubrzati izgradnju novog kopnenog i pomorskog koridora i vazduhoplovnog Puta svile.

Inicijativa "Pojas i put" podržava izgradnju otvorene svetske ekonomije. Kina će stvoriti pilot zonu saradnje e-trgovine i potpisaće sporazume o slobodnoj trgovini i zaštiti investicija sa velikim brojem zemalja. Potpuno će ukinuti ograničenja pristupa stranim ulagačima u proizvodni sektor.

Kina će nastaviti pragmatičnu saradnju. Kineska razvojna banka i Izvozno-uvozna banka Kine otvoriće prozor finansiranja u vrednosti od 350 milijardi juana, Fond Puta svile prikupiće dodatnih 80 milijardi juana za podršku zajedničkoj izgradnji projekata na Pojasu i putu na tržišno orijentisan i komercijalan način.

Promovisanje zelenog razvoja. Kina će nastaviti da produbljuje saradnju u zelenoj infrastrukturi, zelenoj energiji i zelenom saobraćaju i povećaće podršku Međunarodnoj alijansi za zeleni razvoj  Pojas i put. Nastaviće održavati konferenciju o zelenim inovacijama Pojas i put i izgraditi mehanizam dijaloga i razmene za fotonaponsku industriju i zelenu i niskougljeničnu mrežu.

Unapređenje tehnoloških inovacija. Kina će nastaviti da sprovodi akcioni plan tehnoloških inovacija Pojasa i puta, organizovati prvu konferenciju o naučno-tehnološkim razmenama Pojasa i puta, povećati u narednih pet godina na stotinu broj laboratorija osnovanih zajedničkom izgradnjom, podržavati mlade naučnike drugih zemalja da kratkoročno rade u Kini. Kina će na ovogodišnjem forumu predložiti Inicijativu za globalno upravljanje veštačkom inteligencijom, te je spremna da pojača razmene i dijalog sa drugim zemljama u cilju ostvarenje zdravog, urednog i bezbednog razvoja globalne veštačke inteligencije.

Podrška razmeni među ljudima - Kina će organizovati Forum Lijangdžu, produbiti dijalog među civilizacija država učesnika izgradnje Pojasa i puta. Na osnovu već formiranih unija međunarodnih pozorišta, festivala, muzeja, galerija i biblioteka Puta svile, osnovaćemo i Uniju turističkih gradova Puta svile. Nastavićemo da sprovodimo program Kineskih vladinih stipendija Puta svile, najavio je Si.   

Izgraditi put antikorupcije. Kina će objaviti sa svojim partnerima "Dostignuća i perspektive izgradnje nepodmitljive Inicijative Pojas i put", uspostaviti sistem za procenu integriteta i sarađivati sa međunarodnim organizacijama na sprovođenju nepodmitljivih  istraživanja i obuka u okviru Inicijative Pojas i put.

Poboljšanje mehanizma međunarodne saradnje Pojas i put… Kina će pojačati izgradnju multilateralnih platformi saradnje sa zemljama učesnicama Inicijative Pojas i put u oblastima energetike, oporezivanja, finansija, zelenog razvoja, smanjenja katastrofa, borbe protiv korupcije, istraživačkih centara, medija, kulture i drugih oblasti.

Dalje održaće se Forum međunarodne saradnje „Pojas i put” i uspostaviti sekretarijat za forum samita.

U proteklih deset godina, prošavši kroz vetrove i bure, ubrali smo i bogate plodove. Inicijativa Pojas i put potiče iz Kine, a njeni rezultati i šanse pripadaju celom svetu, rekao je predsednik Kine Si Đinping.

Si je ukazao da bi trebalo stalno imati na umu očekivanja naroda, hrabro snositi istorijske zadatke, precizno pratiti epohalne trendove, polaziti od već ostvarenih rezultata i krenuti napred bez straha.

Produbimo međunarodnu saradnju na Pojasu i putu, zagrlimo zajedno novi razvoj izgradnje Pojasa i puta sa višim kvalitetom i na višem nivou, unapredimo ostvarenje modernizacije u svim zemalja sveta, i gradimo svet koji karakterišu otvorenost, uključivost, međusobna povezanost i zajednički razvoj, kako bismo zajednički gurali napred izgradnju zajednice zajedničke budućnosti čovečanstva, kazao je Si.Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika