Web Analytics
Si obećao otvaranje kineskog tržišta i milijarde novih investicija za 'Pojas i put' - BetaRS

Si obećao otvaranje kineskog tržišta i milijarde novih investicija za 'Pojas i put'

Svet | 18.10.2023 | access_time 10:30
Si obećao otvaranje kineskog tržišta i milijarde novih investicija za 'Pojas i put'
AP Photo/Andy Wong

Predsednik Kine Si Đinping je danas prilikom otvaranja foruma "Pojas i put" u Pekingu obećao stranim kompanijama veći pristup kineskom tržištu i više od 100 milijardi dolara novih investicija.

Si je rekao da će dve razvojne banke, Kineska razvojna banka i Izvozno-uvozna banka Kine, izdvojiti po 350 milijardi juana (47,9 milijardi dolara) za finansiranje.

Dodatnih 80 milijardi juana (11 milijardi dolara) biće uloženo u Pekinški fond puta svile za podršku projektima "Pojas i put" (BRI).

Kineski predsednik je na otvaranju skupa rekao da će njegova zemlja preduzeti potrebne korake da podrži zajedničku težnju ka visokokvalitetnoj saradnji sa državama koje učestvuju u forumu.

"Kina će otvoriti prekograničnu trgovinu, uložiti u usluge i proširiti pristup tržištu za digitalne proizvode", rekao je Si, najavljujući i sprovođenje reforie državnih preduzeća i u sektorima kao što su digitalna ekonomija, prava intelektualne svojine i vladine nabavke.

"Kina ne prihvata blokovsku politiku. Mi se ne upuštamo u ideološku konfrontaciju, geopolitičke igre. Protivimo se jednostranim sankcijama i ekonomskoj prinudi kao i prekidu veza", rekao je kineski predsednik.

Ruski predsednik Vladimir Putin popeo se za govornicu foruma nakon Sija i rekao da je BRI "zaista važan, globalan, orijentisan na budućnost i usmeren na stvaranje ravnopravnijih, multipolarnih svetskih odnosa".
"Ovo je zaista globalni plan. On je u skladu sa planom Rusije da se formira veliki evroazijski prostor, kao prostor saradnje i interakcije istomišljenika, gde će biti povezani različiti integracioni procesi", rekao je Putin.

Nekoliko evropskih zvaničnika, među kojima su bili francuski i italijanski ambasadori u Kini i bivši francuski premijer Žan-Pjer Rafaren, napustilo je salu dok je Putin govorio i vratilo se nakon toga.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je istakao potencijal BRI-a da razvije zanemarena područja, istovremeno naglašavajući potrebu da projekti budu ekološki održivi.

On je rekao da bi ta inicijativa mogla pomoći da se tranzicija udalji od oslanjanja na fosilna goriva.

"Zemljama u razvoju će biti potrebna ogromna podrška za fer, pravednu i pravednu energetsku tranziciju ka obnovljivim izvorima, uz istovremeno obezbeđivanje pristupačne struje za sve", rekao je Gutereš.

Sijeva inicijativa je izgradila elektrane, puteve, pruge i luke širom sveta i produbila veze Kine sa Afrikom, Azijom, Latinskom Amerikom i Bliskim istokom.

Ali masivni zajmovi koji podržavaju projekte opteretili su siromašnije zemlje velikim dugovima, što je u nekim slučajevima dovelo do toga da Kina preuzme kontrolu nad tom imovinom.

Forumu koji je otvoren danas prisustvuju predstavnici više od 130 zemalja, uglavnom u razvoju, uključujući najmanje 20 šefova država i vlada, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Većina zapadnoevropskih zemalja i saveznika SAD poslala je na forum niže ili bivše zvaničnike.


Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika