Web Analytics
Sinhua: Pojas i put stvara inkluzivniji svet - BetaRS

Sinhua: Pojas i put stvara inkluzivniji svet

Svet | 18.10.2023 | access_time 13:35
Sinhua: Pojas i put stvara inkluzivniji svet
Foto: Louise Delmotte/AP

Kina je u jesen 2013. godine predložila Inicijativu Pojas i put (BRI), koja je rasplamsala maštu mnogih oživljavanjem duha dva milenijuma starog drevnog Puta svile. Deset godina kasnije, inicijativa je evoluirala iz vizije u stvarnost kroz zajedničke napore svih zemalja učesnica, postajući široko cenjeno javno dobro i globalni pokretač inkluzivnog rasta, ocenjuje Sinhua u komentaru povodom 10. godišnjice BRI.

Tokom proteklih nekoliko decenija, globalna ekonomija se borila sa nedovoljnom inkluzivnošću, neravnotežama i rastućom nejednakošću u bogatstvu. Dok su neke zemlje i regioni napravili značajne iskorake u ekonomskom i socijalnom smislu, drugi delovi sveta su se borili sa upornim siromaštvom, nejednakošću i razvojnim preprekama.

Pre deset godina,  sa snažnim fokusom na inkluzivni rast, BRI je ponudila svetu pravovremeno i praktično rešenje prožeto kineskom mudrošću za rešavanje ovih izazova.

Kao što je rekao kineski predsednik Si Đinping, nijedna zemlja ili nacija ne bi trebalo da zaostaju na putu ka blagostanju čitavog čovečanstva. Sve zemlje i nacije imaju jednako pravo na razvojne mogućnosti i prava na razvoj.

Šta je zapravo ta inicijativa? Smatrajte to javnim putem otvorenim za sve, a ne privatnim putem u vlasništvu jedne strane. Sve zainteresovane zemlje su dobrodošle da učestvuju i podele koristi od toga.

Kao što je Si rekao, BRI je možda kineska ideja, ali njene mogućnosti i rezultati će koristiti svetu.

Do juna 2023. Kina je u okviru Pojasa i puta potpisala više od 200 sporazuma o saradnji sa preko 150 zemalja i 30 međunarodnih organizacija na pet kontinenata.

Nasuprot zaštiti uskih interesa grupe zemalja koje dele svet, nastojanje Kine da promoviše multilateralizam preko Pojasa i puta pomaže stvaranju harmoničnog sveta, rekao je jednom Kostas Gulijamos, nekadašnji rektor Evropskog univerziteta na Kipru.

Inicijativa Pojas i pu je ponudila većem broju zemalja da imaju veće učešće u globalnoj ekonomiji.

Od 2013. do 2022. kumulativna vrednost uvoza i izvoza između Kine i zemalja partnera iz Pojasa i puta bila je 19,1 hiljada milijardi američkih dolara, sa prosečnom godišnjom stopom rasta od 6,4 odsto.

Osim toga, Pojas i put oličava pravičan razvoj, nastojeći da pomogne zemljama u prevazilaženju siromaštva i uvođenju u eru razvoja.

Osvrćući se na proteklu deceniju, inicijativa Pojas i put se pozabavila značajnim uskim grlima koja ograničavaju povezanost i ekonomski rast u većini zemalja u razvoju izgradnjom osnovne železničke mreže, autoputeve, gasovoda, brodarske, energetske i komunikacione infrastrukture.

Od železnice Kina – Laos koja je transformisala Laos bez izlaza na more u kopneno čvorište, do kenijske železnice Mombasa-Najrobi koja je doprinela dva procenta ekonomskom rastu afričke nacije, značajni uticajni projekti su efektivno smanjili troškove za učešće zemalja u međunarodnoj trgovini, povećali pristup globalnoj ekonomiji i podsticali razvoj.

Krajnji cilj težnje za ekonomskim rastom, razvojem i prosperitetom je poboljšanje životnog standarda. Kako bi se osiguralo da su prednosti saradnje što je moguće šire dostupne, saradnjau okviru  Pojasa i puta se fokusira na bezbednost hrane, smanjenje siromaštva i otvaranje novih radnih mesta.

Kina, zemlja koja je pobedila u istorijskoj borbi protiv ekstremnog siromaštva, ojačala je napore za smanjenje siromaštva u zemljama BRI kroz poljoprivrednu saradnju, stručnost i transfer tehnologije.

Pored toga, industrijska saradnja i otvaranje novih radnih mesta kroz saradnju u okviru Pojasa i puta poboljšavaju lokalno zapošljavanje i ublažavaju siromaštvo. Podaci  ankete kompanije Mekinsi (McKinsei) otkrili su da su kineske firme u Africi regrutovale 89 odsto svojih zaposlenih na lokalnom nivou.

"Priznajem da bi moja priča i snovi bili nebitni da nije Pojasa i puta koji je zaista otvorio vrata za moju karijeru", kaže  za Sinhuu Mirjam Gaki Kirimi, mlada žena koja trenutno radi kao prevodilac u  birou za izgradnju hidroelektrana Guangsi pri grupaciji Čajna enerdži internešenel(China Energy International Group), koja je preduzela projekte za izgradnju puteva i brana u Keniji.

Osnovni principi Pojasa i puta  "opsežne konsultacije, zajednički doprinos i zajedničke koristi" postali su globalno priznati, uz referencu u važnim dokumentima međunarodnih organizacija i međunarodnih tela kao što su Ujedinjene nacije i Forum o kinesko-afričkoj saradnji.

Kao dugoročni, transnacionalni i sistematski globalni projekat 21. veka, Inicijativa Pojas i put je uspela da napravi svoj prvi korak na dugom putu. Polazeći od ove nove početne tačke, Pojas i put će pokazati veću kreativnost i vitalnost, postati otvoreniji i inkluzivniji i stvoriti nove mogućnosti i za Kinu i za ostatak sveta, zaključuje Sinhua u komentaru.

 

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika