Web Analytics
Arapske zemlje i Kina osudile napad na bolnicu u Gazi - BetaRS

Arapske zemlje i Kina osudile napad na bolnicu u Gazi

Svet | 18.10.2023 | access_time 13:50
Arapske zemlje i Kina osudile napad na bolnicu u Gazi
Foto: Abed Khaled/AP
Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Egipat, Kina, Saudijska Arabija i Maroko osudili su danas bombardovanje palestinske bolnice Al Ahli u Gazi.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da osuđuje "napad" na bolnicu, ali bez direktne optužbe ko je bolnicu gađao.

"Kina je šokirana i snažno osuđuje napad na bolnicu u Gazi, koji je rezultirao velikim brojem žrtava", navodi se uz izražavanje saučešća.

Kina je takođe pozvala na "hitan prekid vatre", te na zaštitu civila kako bi se izbegla veća humanitarna katastrofa, prenosi BBC.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Maroko, koji su skoro normalizovali odnose sa Izraelom, snažno su osudili napad.

Egipatski predsednik Abdul Fatah al-Sisi opisao je napad kao "jasno kršenje međunarodnog prava".

Saudijska Arabija, koja je i sama težila ka sporazumu o normalizaciji sa Izraelom, nazvala je napad "gnusnim zločinom".

Hamas je ranije za napad optužio Izrael, a Danijel Hagari iz izraelske vojske je na konferenciji za medije izjavio da je rakete koje su pale na bolnicu ispalio palestinski Islamski džihad.

Dodao je da snimci iz vazduha izraelske vojske "sa apsolutnom sigurnošću" pokazuju da je reč o neuspešno ispaljenim raketama sa obližnjeg groblja.

Dodao je i da je osim bolnice oštećen još samo parking, a da bi, da je reč o raketi iz Izraela, oštećenje bilo veće, u vidu kratera.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika