Web Analytics
Bajden: Izrael pristao da pomoć iz Egipta uđe u Gazu - BetaRS

Bajden: Izrael pristao da pomoć iz Egipta uđe u Gazu

Svet | 18.10.2023 | access_time 18:15
Bajden: Izrael pristao da pomoć iz Egipta uđe u Gazu
AP Photo/Evan Vucci

Predsednik SAD Džozef Bajden potvrdio je danas da je Izrael pristao da dozvoli priliv humanitarne pomoći iz Egipta u Gazu, s tim da bi, po njegovom shvatanju, ta pomoć bila podložna inspekcijama i išla bi civilima a ne Hamasovim borcima.

U obraćanju iz Tel Aviva, u koji je Bajden došao da bi iskazao podršku Izraelu nakon surovog, ubilačkog napada od 7. oktobra u kojem je poginulo oko 1.000 ljudi, on je upozorio tu zemlju da ne dozvoli da je bes potpuno proguta.

Izrael je sasekao sav priliv hrane, goriva i vode u Gazu nakon terorističkog napada koji je Hamas izveo pre 12 dana. Medijatori nastoje da omoguće da u malu, gusto naseljenu palestinsku oblast, sada pod opsadom izraelskih snaga, uđe pomoć za kojom vape civili, bolnice i humanitarne organizacije.

Bajden je rekao da je rekao da je razgovarao sa izraelskom vladom kako bi ona "pristala da se Gazi isporuči humanitarnu pomoć, namenjena spašavanju života civila".

"Da budem jasan", rekao je Bajden, "ako Hamas bude na drugu stranu usmeravao ili ako bude krao ovu pomoć, demonstriraće još jednom da nema nikakvog obzira za dobrobit palestinskog naroda".

Pojasom Gaze je pod političkom upravom upravo militantnog Hamasa.

Bajden je takođe rekao da će Gazi i Zapadnoj obali biti dodeljena dodatna humanitarna pomoć u vrednosti od 100 miliona dolara.

Zapadna obala je palestinska oblast pod izraelskom okupacijom.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika